Новини

132 години от Съединението в Панагюрище

Съединението

        2 септември 1885 г. - Ден, в който панагюрци отново вписват името на скромния си градец, в страниците на героичната българска история, следвайки примера на славните априлци. Един подвиг, извършен от българския народ, без външни сили и помощ, дори точно обраното. Извършен против волята на Великите сили и в нарушение на Берлинския договор. Още един повод да се гордеем, че сме панагюрци и потомци на смели и достойни българи.

 

         В центъра на тези събития са Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Андон Оряшков, членове на местния комитет на ръководената от Захари Стоянов организация - БТЦРК. С оръжия и знаме в ръце, те обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Панагюрци отново дръзват да покажат, че те искат да са свободни и независими, че не искат повече да плащат данък на султана. Само няколко години, след като са видели града си опожарен, обгърнат в пепел и разрушение, те отново заявяват, че ще бъдат свободни и независими, без значение каква ще бъде цената. Панагюрци показват, че са достойни българи и ще бъдат част от своята родина.

 

         Дейците на съединистката акция в Панагюрище са арестувани от предтавители на източнорумелийската милиция, начело с околийския началник Димо хаджи Гендов. Само няколко часа по-късно над 2000 панагюрци се събират, за да защитят своите смели съграждани. Тяхната достойна постъпка принуждава околиския началник да освободи задържаните младежи, като им връща оръжията и знамето. Викове „Да живее Съединението“ и „Долу Румелия“, се разнасят от хиляди гърла. Началото на това свято дело е дадено на 2 – ри септември в Панагюрище, за да бъде завършено на 6 – ти септември в Пловдив.

 

         За събитията, случили се в Панагюрище на 2 – ри септември, във вестник „Борба“, Захари Стоянов, изписва следните думи : „Живейте панагюрци. Костите на Бенковски, на Волова, на Икономова и на другите тържествуват“.

 

         Актът на Съединението на Източна Румелия и Княжество България, е първата стъпка към национално обединение и ревизия на несправедливия Берлински договор. То става и причина за последвалата Сръбско – българска война, където нашите деди със силата на оръжието, защитават това свято дело. То нямаше да е възможно без славните български атаки „на нож“ в боевете при Сливница, Гургулят и Драгоман. Актът на Съединението не би бил възможен, ако го нямаше 3-ти март, а Освободителна война нямаше да има, ако го нямаше славния Април на 1876 г.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.