Новини

145 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

В спомените, писани след Освобождението, в устните предания се долавя неповторимото обаяние, което Апостолът Васил Левски е оставил със своето присъствие в града. Найден Дринов, Филип Щърбанов, Тодор Манев, Георги Зафиров, Георги Манев и други се спират на идванията на Левски в Панагюрище, но едва монографията „Левски в панагюрския край” на краеведа Атанас Сугарев, публикувана в „Летопис на панагюрския край”  хвърля обилна светлина върху дейността му в селището.

Атанас Сугарев счита, че Апостолът посещава Панагюрище пет пъти: през 1869 година, когато проучва почвата за бъдещата комитетска дейност; през есента на 1870 година, заедно с Георги Данчов и Матей Преображенски, когато, според него, полага основите на революционния комитет; през есента на 1871 година, заедно с Ангел Кънчев и Димитър Общи, когато окончателно се оформя състава и заклева Панагюрския комитет и два пъти през 1872 г. – в края на септември и началото на октомври, и през декември.

До нас достигат сведения, в които се твърди, че при идването си през декември 1872 година в Панагюрище от Лековата къща /сега недвижима културна ценност/, Апостолът пише и изпраща по куриер писмото до поп Кръстьо, в което го предупреждава да постави в ред сметките на комитета, защото му предстои проверка.  В спомените си Найден Дринов разказва „... При последното си дохождане беше много разгневен, искаше да отиде през Пирдоп за Тетевенско, да убива Димитър Общи за постъпката му по обирането на пощата, но по съветите на приятели, защото вече беше потърсен от властите, той се завърна...”

Делото на Апостола попада на благодатна почва в Панагюрище. Покрусени от безвременната му смърт, панагюрските комитетски дейци продължават тайно народната работа и чакат сгоден случай, за да се приобщат към народната борба.

Всичко това потвърждава думите на историка Димитър Страшимиров: „Априлското въстание, което пламна само три години след смъртта на Апостола, почива непосредствено върху ония основи, които сам Левски положи”.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.