Новини

163 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАЙНА КНЯГИНЯ

На 6 януари 1856 г. в семейството на Нона Налбантова и свещеник Георги Футеков се ражда дъщеря Райна. Учи в Панагюрското класно училище, а след това в Стара Загора. Само на двадесет години е, когато в Панагюрище започва подготовката на въстанието.
Развълнувана, Райна Попгеоргиева Футекова поема върху крехките си плещи голямата отговорност да извеза Главното знаме на панагюрските въстаници. Ден и нощ под нежните й пръсти възкръсва върху коприненото кадифе гордия български лъв, стъпил върху полумесеца и огнените слова: "Свобода или Смърт"! И само два дни след началото на въстанието, на 22 април 1876 година, тя ще развее българската светиня, ще върви по килим от цветя, а жени и мъже, белобради старци и малки деца с просълзени от радост очи ще виждат в нея свободата, ще виждат възкръсналата българска държава и ще я нарекат Княгиня.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.