Новини

163 години от рождението на Райна Княгиня

Днес, 18.01.2019 г. отбелязахме 163 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова - Дипчева / Райна Княгиня /. Пред паметника на панагюрската знаменоска на едноименния площад в града слово за живота и делото на Райна Попгеоргиева произнесе Ирина Конова, уредник в къща музей „Райна Княгиня“:
„В българската история и в паметта на поколенията името на Райна Попгеоргиева завинаги ще остане свързано с девойката извезала тайно Главното въстаническо знаме. Знаме, което е символ на държавност, оповестявайки, че под слънцето трябва да има живот за народа й. И става тя Княгиня, но не владетелка, а символ на надежда за спасение. Свещените думи „Свобода или смърт“ извезани от крехката й ръка, редом с гордия български лъв ще останат навеки, за да ни напомнят за подвига и мъжеството на Априлци, дали живота си за свободата на Отечеството.“

В знак на признателност пред паметника на Райна Княгиня и на гроба й в родната й къща, бяха поднесени цветя от председателя на Общински съвет – Панагюрище г-н Христо Калоянов, кмета на община – Панагюрище г-н Никола Белишки и заместник кмета г-жа Галина Матанова, наследници на Райна Княгиня и др.
Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов официално откри обновената веществено – документална експозиция в родния дом на Райна Княгиня. Тя включва фотоси и документи свързани с живота и делото на българската героиня, нейни лични вещи и гоблен с изобразен на него лъв, който се експонира за първи път.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.