Новини

167 години от рождението на Райна Княгиня

Днес, 6 януари /ст. ст./, се навършват 167 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева. Една от жените оставили ярка диря в българската история. Възпитана от своите родители, свещеник Георги и Нона Футекови, в любов към Родината и народа, себеотдаване и милосърдие, които тя проявява през целия си живот. Участва активно в образователната и просветна дейност на девойките в Панагюрското девическо училище и Търновската девическа гимназия.

Приема с вълнение и отговорност задачата да ушие Главното въстаническо знаме на IVреволюционен окръг. Отстоява себе си и не предава народа си, дори когато е подложена на множество разпити и изтезания в затвора Имам Евине. Родолюбивата й дейност продължава и когато е далеч от Отечеството. Пребивавайки в Москва, Райна подпомага пристигането на около 30 деца-сираци от Панагюрище, като им осигурява стипендии за тяхното образование. Себеотдаване и милосърдие проявява и след преместването на семейството в София. Започва да практикува акушерската си професия, организира „подвижни школи за здравно възпитание”, води курсове за млади медицински кадри в училището „Майчина школа” към болница „Майчин дом”. Любовта към Родината и народа, трудолюбието, благородството и великодушието, които Райна е притежавала и проявявала през целия си жизнен път, успява да възпита и у децата си.

ПОКЛОН!

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.