Новини

22 април - ден на Земята

Червен аполон (Parnassius apollo)

 

Вчера, 22 април 2020 г. се навършиха 50 години от първото честване на Деня на Земята. Целта на този ден е да обедини хората в защита на околната среда. Във връзка с това в два последователни дни ще ви представим защитени видове насекоми от Раздел Безгръбначни животни на Природонаучния отдел.

 

Червен аполон (Parnassius apollo)

Пеперудата червен аполон е представител на дневните пеперуди и е една от най-застрашените в България. Тя е типичен планински вид, предпочита планински склонове, речни долини и просторни ливади изпъстрени с цветовете на различни видове растения. Основното хранително растение за гъсениците е тлъстигата. Тя е от изключителна важност за развитието им.

Размахът на крилата е 62-96 мм. На задните си крила пеперудите имат двойка червени кръгове с черен кант и бял център, които наподобяват очи.

Бръмбар рогач (Lucanus cervus)

Това е най-едрият бръмбар срещащ се в България. Достига до 7,5 см дължина. При мъжките индивиди горните челюсти са силно развити и стърчат напред, като наподобяват рога, откъдето идва и името му. Обитава стари дъбови гори с гниещи корени и дънери. Храни се със соковете, които изтичат от наранени дървета. По време на размножителния период мъжките често се бият помежду си. Обикновено битката завършва с бягството на по – слабия бръмбар. Възрастните индивиди живеят само няколко месеца, докато развитието на ларвите продължава от 4 до 6 години.

Бръмбар носорог (Oryctes nasicornis)

Бръмбарът носорог е едно от най-силните насекоми в света, съотносимо с теглото му. Може да вдигне тежест, която е 850 пъти над собственото му тегло. Достига на дължина до 4,5 см. В предната част на главата си мъжкият индивид има рогче, което е заострено и извито назад. Среща се в широколистни гори, равнини и ниските части на планините. Активен е през цялата нощ, а деня прекарва зарит под земята или в дупки по дърветата. Храни се с гниеща дървесина и по този начин подпомага естествения кръговрат в природата.

https://www.youtube.com/watch?v=rHqqZJbYmCA

https://www.youtube.com/watch?v=0ND1JV_gs2M

 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.