Новини

Ценно дарение от представител на рода Белопитови

Дарение от рода БелопитовиНа 14.08.2015 г. Исторически музей Панагюрище получи още един ценен експонат„История на българите” на чешкия историк и професор в Пражкия университет Константин ИречекКнигата е от библиотеката на Иван Т. Белопитов и лично подписана от него. Ценната придобивка дължим на наследничката на Белопитовия род -  Донка Белопитова, която с готовност дари екземпляр от първото издание на книгата.  Екземплярът е издаден в Одеса през далечната 1878 г. на руски език

За превода на съчинението от немски на руски език са се заели професор от Новоросийския университет Ф. К. Брун и на магистранта от същия университет В. Н. Палаузов. Техният стремеж е да изпълнят завещанието на известния български патриот Васил Евстатиев Априлов, който през целия си живот мечтаеше за една пълна история на своя народ и който отделя известна сума пари за това начинание. Това е първият академичен труд по история на България. Искрени и сърдечни благодарностти на г-жа Белопитова, която неимоверно обогати колекцията ни от ценни експонати!

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.