Новини

ЧАС ПО ИСТОРИЯ НА ВЪЗРАЖДАНЕТО В МУЗЕЯ

Във връзка с проект "Възрожденският дух и предприемачество на панагюреца", Национална програма "Музеите като образователна среда" - днес, 22 февруари 2019 г. ученици от 7 клас на СУ "Нешо Бончев" гр. Панагюрище, с ръководители г-жа Иванка Талева и г-жа Мариела Варадинова посетиха Исторически музей-Панагюрище. Проведоха един час по история на Възраждането. Учениците бяха посрещнати от Ирина Конова, уредник и Даниела Вълкова, екскурзовод в музея.

Запознаха седмокласниците със занаятите - Абаджийство, Папукчийство, Златарство, Мутафчийство, Бакърджийство, Ковачница, Килимарство, разположени на уличката с макет на Панагюрска занаятчийска чаршия. За всеки един от занаятите участниците в проекта научиха какви суровини и материали са използвали местните занаятчии, какъв е техния източник, как са обработвани и какъв е крайния продкт. В зала „Априлско въстание“ с помощта на уредника и екскурзовода учениците откриваха експонати изработени от панагюрските занаятчии. Разгледаха и Дудековата къща, като бяха запознати с възрожденския бит и култура.

През годините на турско робство Панагюрище израства като голям занаятчийски център. Произведенията на панагюрските занаятчии се продавали не само в Османнската империя, а и в Западна Европа. Занаятчийството и търговията допринесли за завидния икономически разцвет на Панагюрище.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.