Новини

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

"Трети март!

На днешния ден преди 144 години възкръсва българската държава. Пет века продължава борбата на народа ни против османския поробител. Тя започва с ранните въстания, преминава през хайдутството и четничеството и има своя апотеоз в Априлската епопея.

Погледнати през огромната дистанция на времето, събитията от 1877-1878 г. правят впечатление преди всичко с изключителната си напрегнатост. Блестящи победи се редуват с непростими от военна гледна точка слабости на главното командване, велики подвизи с необикновени изпитания. На необикновения героизъм съответства невероятна, сякаш свръхчовешка издръжливост. Края на Руско-турската война отбелязва нова страница в българската история.

Свободата е дълбоко изстрадана, България изправя ръст, възстановява се и се възобновява българската държавност. България само за две десетилетия се превръща в истински стопански център в югоизточна Европа.

Уважаеми гости, скъпи съграждани, историята ни напомня постоянно какъв е резултатът от миналото. И точно това минало трябва да ни обединява, за да не допускаме стари грешки и вървим заедно напред.

Затова нека днес сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата за свободата е измерението за нашето национално достойство и бъдеще; да знаем и с гордост да пазим и да отстояваме достойнството си на народ, който знае от къде идва и на къде отива."

С тези пламенни слова директорът на Исторически музей - Панагюрище, доц. д-р Атанас Шопов, поздрави всички, присъстващи пред паметника на ген. Дандевил в гр. Панагюрище, дошли, за да почетат паметта и героизма на всички, загинали за свободата на България. Така беше отбелязан 3-ти март - Националният празник на България.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.