Новини

ДАРЕНИЕ ОБОГАТЯВА ФОНДА

Все повече дарения получава Исторически музей – Панагюрище. Хората все по-често са готови да се разделят със скъпи за тях реликви, останали им спомен от техните предци. Те знаят, че в музея тези ценности ще бъдат съхранени, ще бъдат показвани на поколенията, ще запазят спомените и ще дадат важна информация за живота в миналото.
 
 
На 28 юли 2022 г. Нона Белишка от гр. Панагюрище дари на музея вещи и документи на нейните баба Лула Петрова Курташева и баща Стоян Николов Врагов. Нона Белишка сподели, че е взела решението да направи дарение, след като е разгледала експозицията за развитието на Панагюрската златарска школа и е впечатлена от красивите експонати. Сред дарените вещи има женска плюшена дрешка, престилки и колан, носени от панагюрки в началото на XX век; сребърни обеци, изработени от панагюрските майстори – златари и сребърна монета, част от наниз. Интерес представляват документите на Стоян Врагов за завършени степени на образование и курс за занаятчия в Допълнително промишлено занаятчийско училище, гр. Панагюрище, неговата Занаятчийско – ученическа книжка и песнопойка от 1913 г. Главен уредник Ирина Ботева изрази благодарността на музея за решението на Нона Белишка да се раздели с ценни семейни реликви и да ги дари на институцията, която пази родовата памет. Нона Белишка получи Свидетелство за дарение, с което засвидетелстваме признателността си към дарителите на музея.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.