Новини

"ЕМПОРИОН ПИСТИРОС В ТРАКИЯ"

"ЕМПОРИОН ПИСТИРОС В ТРАКИЯ"

     

        Вчера, 08.06.2017 г. в Исторически музей-Панагюрище се откри изложба „Емпорион Пистирос в Тракя”. Изложбата е организирана от Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски” гр. Септември и ще гостува до 30.06.2017 г. Гост лектори на мероприятието бяха Виолета Дунева, временно изпълняващ длъжността директор на музея в гр. Септември и Вяра Петрова,уредник, археолог. С кратка презентация Вяра Петрова запозна  аудиторията с историята на археологическия обект Емпорион Пистирос.

Търговски център Емпорион Пистирос е разположен на левия бряг на р. Марица в землището на гр. Ветрен. Археологическите разкопки започват през 1988 г. Откривател и научен ръководител през първите 10 години е проф. Мечислав Домарадски от НАИМ при БАН. Разкопките се осъществяват от международен екип с участието на специалисти от България, Великобритания, Чехия, Франция, САЩ и Канада. Едно от важните открития е известния надпис от Ветрен, който дава името на проучвания обект – Писитрос, а също така и уникалното монетно съкровище съставено от 549 сребърни и три златни монети. Гостите имаха възможност да зададат своите въпроси и да споделят свои мисли, както и да разгледат подредената изложба с артефакти.

 

 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.