Новини

Героичната защита на Панагюрище

 

На 20 април 1876 г. в Тутевата къща заседават апостолите, когато е донесено Кървавото писмо от Копривщица. Звънът на църковните камбани и екотът на пушките известяват началото на безсмъртието на панагюрци.

В Панагюрище е сформирано Привременно правителство с председател Павел Бобеков, осветено е главното знаме, ушито от Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня, въстаническата войска и разпределена на позициите. „Една нова държава бива издигната и стои вече на свои нозе“, пише историкът Димитър Страшимиров.

Десет дни панагюрци се радват на свободата. С оръжие в ръка и собствената си кръв доказват, че са достойни за нея. От 27 до 30 април на позициите в района на Чиряшката река, Балабанова кория, Каменица, Маньово бърдо и Спасов ден в тежките сражения с многохилядната войска на Хафъз паша, въстаниците проявяват чудеса от храброст. С презрение те отхвърлят предложенията за капитулация и остават до край верни на клетвата. Загубили околоградските укрепления, въстаниците превръщат улиците и домовете си в гнезда на най-упорита съпротива. „...панагюрските въстаници се бият като левове и никой не даде повод за бягане при неравната борба, а всякой от тях се биеше, догдето го хванат с ръце и го убият, нещо, което са признали самите турци и са го изповядвали после, че никой ог комитите не се е предал сам.”, пише в спомените си Филип Щърбанов.

С кръвта си народът написва епопея на героизъм и себеотрицание. С безпримерния подвиг през Април 1876 година панагюрци заслужиха думите на летописеца Захари Стоянов: „Панагюрци обезсмъртиха името на своя скромен градец. Тяхното Оборище и градът им трябва да държат първо място в страниците на новата българска история.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.