Новини

Медиите за нас

интервю с директора на исторически музей Панагюрище

Националната научна конференция „Априлското въстание 1876 година в съдбата на българския народ” беше отразена в различни местнти и национални медии:

Дарик нюз написаха:

"Национална научна конференция организира Община Панагюрище за 140-годишнината от Априлската епопея на 14 и 15 април. Съорганизатори са Националния комитет за честване на Априлското въстание, Института за исторически изследвания при БАН, Фондация "Васил Левски" и Историческия музей в средногорския град. Темата на форума е „Априлското въстание 1876 година в съдбата на българския народ”.


интервю с кмета на град ПанагюрищеОрганизирането на Националната научна конференция има за цел да припомни това значимо събитие през погледа на съвременните научни търсения. Със свои научни трудове по темата ще участват 43-ма научни работници, университетски преподаватели, музейни специалисти и краеведи от БАН и висши училища в страната.

Аудиторията ще може да чуе открояващи се отзиви за събитията от април 1876-та в чуждестранния печат, за участието на основните селищаПанагюрище, Копривщица, Клисура, Перущица, Сарамбей (Септември), Калофер, Свищов и други, за първото честване на годишнина от въстанието през 1901 година, ще бъдат оповестени нови данни и разкрития. Особено актуални обещават да бъдат темите „Честванията на Априлското въстаниепризнание или показни кампании на властта” на Ирина Ботева от Историческия музей в Панагюрище и „Ще се изучава ли Априлското въстание в бъдещото българско училище?” на д-р Димитър Христов от БАН."

Агенция "Фокус"

Панагюрище започва Национална научна конференция „Априлското въстание 1876 година в съдбата на българския народ“, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. Д-р Атанас Шопов. Свои научни изследвания, посветени на темата, ще представят научни работници, университетски преподаватели, музейни специалисти и краеведи от страната. „Участие са заявили 43 специалисти. Научната конференция ще се проведе на 14 и 15 април и е част от инициативите, организирани от Община Панагюрище по повод отбелязването на 140 години от избухването на Априлското въстание”, каза също Шопов. Той допълни, че с научни доклади ще се включат проф. д-р Иван Стоянов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, проф. д-р Пламен Митев от СУ „Климент Охридски”, доц. Д-р Пламен Божинов от Института за исторически изследвания при БАН и други известни наши учени. „Планираме след края на конференцията да съберем всички материали в един сборник, който ще бъде посветен на Априлското въстание”, уточни Шопов. Откриването на конференцията е в 13.30 часа в Исторически музейПанагюрище." 

www.news.dir.bg

"43-ма научни работници, университетски преподаватели, музейни специалисти и краеведи от страната участват във форума. Национална научна конференция, посветена на 140-та годишнина от Априлското въстание стартира днес и ще продължи и утре, 15 април, в Панагюрище. Конференциата е инициирана от Общината, Национален комитет за честване на Априлското въстание, Институт за исторически изследвания при БАН, Фондация „Васил Левски” и Исторически музей – Панагюрище. Тя ще протече под надслова „Априлското въстание 1876 година в съдбата на българския народ”.


Организирането на конференцията има за цел да интерпретира това значимо събитие през погледа на съвременните научни търсения, като се аргументират нови факти и явления, разглеждат се личности и събития, свързани с Априлската епопея през 1876 година. Тематичният обхват на конференцията има и за цел да не се пропуснат личности, селища и райони, свързани със събитието, както и последиците от въстанието в съдбата на българския народ. Със свои научни изследвания, посветени на темата, ще вземат участие 43 научни работници, университетски преподаватели, музейни специалисти и краеведи от страната. Националната научна конференция е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 140 години Априлска епопея."

Събитието беше отразено и в www.museology.bg, като и във всички местни медии. 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.