Новини

"Незабвенни святители" беше представена в музея

 

На 5 ноември 2022 г. в Исторически музей-Панагюрище беше представена книгата „Незабвенни святители“, част втора от трилогията. Нейни съставители са Панчо Шопов – внук  и адв. Васил Василев. Двамата успяват да систематизират трудовете на Панчо Шопов, както и събраните от него трудове на други бележити панагюрци.

Сред официалните лица на представянето бяха г – н Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище; г – жа Галина Матанова, заместник – кмет; адв. Васил Василев;  проф. Марин Игнатов, правнук на Марин Дринов; гости от гр. София и гости и жители на Панагюрище.

Тържеството беше водено от доц. д-р Атанас Шопов, директор на Исторически музей-Панагюрище. Той приветства всички присъстващи в залата, като сподели за сериозните успехи, които постига Панчо Шопов в своите изследвания на Панагюрския край. Разказа, че  идеята за събирането и издаването на неговото наследството принадлежи именно на неговия внук. Също така доц. Шопов спомена, че изследванията на „дядо Панчо“ са източник и отправна точка за нови търсения от изследователите.

Част втора от трилогията подробно беше представена от адвокат Васил Василев. А проф. Марин Игнатов изтъкна интересни сведения за духовната връзка между Дриновия род и рода на Шопови.

След края на представянето, присъстващите имаха възможност да задават въпроси и да споделят свои мисли и чувства свързани с темите от „Незабвенни святители“

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.