Новини

НОЩТА НА МУЗЕИТЕ В ПАНАГЮРИЩЕ - 19 МАЙ 2018 г.

На 19 май 2018 г. отбелязахме Нощта на музеите. Събитието откри директорът на Исторически музей  - Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. Той приветства гостите с добре дошли и сподели, че тази година е по-различна от другите, защото през настоящата година на 3 май се навършиха 75 години от създаването на Исторически музей  - Панагюрище и допълни: „Музей който се развива във времето, който събира, съхранява и завещава на поколенията нашата родова памет.”

Откри се фотодокументална изложба посветена на 75-годишния юбилей, която проследява развитието на музея от неговото официално откриване на 3 май 1943 година до днес.

Г-н Шопов връчи Свидетелство за дарение на сем. Геновева и Тасо Тенекеджиеви, които дариха на музея етнографски материали от бита на тяхното семейство.

„Това е ценно за нас дарение, защото тези реликви ще обогатят експозициите на музея”, каза доц. Шопов и благодари на сем. Тенекеджиеви.

Последва връчване на приза „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и панагюрския край.” Плакет и грамота бяха връчени на кметския екип на Община Панагюрище.

„Наградата е израз на дългогодишното сътрудничество и реализирани съвместни проекти на Община Панагюрище и Историческия музей. В своята 75-годишна история музеят винаги е получавал подкрепа в лицето на общинското ръководство, с което те допринасят трайно и безспорно за развитие на музейното дело”, каза главен уредник Ирина Ботева – председател на комисията за избор на носител на приза за 2018 г.

Наградата получи г-жа Галина Матанова, заместник - кмет „Хуманитарни дейности” на Община Панагюрище.

„Наистина приемам това отличие като символ на сътрудничеството, на онова сътрудничество, което ние ръководствата на Община Панагюрище сме задължени да даряваме на екипа, който и към днешна дата със своя личен принос допринася за развитието на музейното дело в България. България наистина познава музея на Панагюрище и на този празничен ден искам да благодаря на целия екип на Исторически музей  - Панагюрище”, каза г-жа Матанова.

Гостите имаха удоволствието да се насладят на прекрасните изпълнения на духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ „Виделина - 1865” и мажоретния състав към СУ „Нешо Бончев”.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.