Новини

Откриване на изложбата "Академик Атанас Петров Шопов - учен, общественик и дипломат"

Откриване на изложбата "Академик Атанас Петров Шопов - учен, общественик и дипломат"

Днес 15 януяри 2015 г. в 17:30 часа в изложбената зала и фоайето на Историческия музей в град Панагюрище беше открита фотодокументалната изложба "Академик Атанас Петров Шопов - учен, общественик и дипломатпо повод 160 години от рождението му

Академик Атанас Шопов е учен, общественик и дипломат. Той има изключителен принос в областта на българския национален въпрос. Бил е секретар на Екзархията, учредител и пръв главен редактор на екзархийския вестник „Новини”. Той е първият търговски агент в Солун и след обявяването на Независимостта става и генерален консул там. 

Академик Атанас Шопов има над 35 научни трудаОт 1884 година е редовен член на Българското книжовно дружество (от 1911 година БАН). Живял е изключително скромно и си отива рано от този живот. С приноса си за развитието и просперитета на българщината академик Шопов има място и на Стената на славата в Историческия музей в Панагюрище. От него в архива на музея има снимки и ръкописи от 1905 година за Васил Чолаков. Цялостният му архив се съхранява във фонда на БАН. 

Изложбата бе открита от директора на Историческия музей – доц. д-р Атанас Шопов. Той произнесе слово за живота и делото на българския книжовник и обществен деец. 
Специални гости на изложбата бяха кметът на Общината Никола Белишки, председателят на Общинския съвет Станимир Велчев, общински съветници и много граждани.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.