Новини

П О К А Н А

На 8 декември 2016 г. (четвъртък), от 17:30 часа, в изложбената зала на Исторически музейПанагюрище ще бъде открита документалната изложба „40 години тракийска изложба по света“. Документи, снимки, книги, каталози, фотоси, писма и други са предоставени освен от фонда на Държавана агенция архиви, още и от архивите на БТА, БНТ, 15 чужди посолства, от личните архиви на проф. Иван Маразов, на Гаврил Лазов, на Александър Минчев, куратори на изложбите зад граница. Изложбата е посветена на 40 – годишния триумфален поход на тракийските съкровища на няколко континента. Пред блясъка на съкровищата неведнъж са се възторгвали короновани особи, световни политици, прочути артисти. За начало на официалното представяне на тракийското изкуство по света се счита изложбата в „Пти пале”, Париж, през май – август 1974 г. Организатори на изложбата са Държавна агенция „Архиви” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

 

„Изложбата е опит да бъде възстановена паметта за едно дело, което през десетилетията е представяло България по света в най-красивия й блясък. Достигналите до нас културни ценности на траките са мощен посланик, доказващ високото ниво на културата и цивилизация  в Европейския югоизток и, за щастие, най-мощните културни и политически центрове са на територията на нашата страна“

 Проф. Стоян Денчев.

 

 

 

 

 

 

 

 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.