Новини

Почитаме 1 ноември - Ден на народните будители

 

Първи ноември – денят, в който отдаваме почит на просветените и знаещите, на будните хора. Ден на почит и преклонение пред подвига на българите, които довеждат българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. След четири века закъснение българският народ стремително излиза от вековния си сън и започва своя духовен и културен възход.  В него се пробуждат нови сили и нови исторически прозрения. Тези процеси са наречени с хубавата българска дума Възраждане, а дейците и двигателите на това изключително по своя характер движение – със синовно преклонение са назовани – народни будители.

Денят на народните будители започва да се чества от 1922 г. и е посветен на делото на книжовниците, просветителите, учителите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал, сред които Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Неофит Бозвели, братята Миладинови, но и на  борците за национално освобождение – Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Георги Бенковски, Панайот Волов и много други.

Съществен е приносът, който внасят в националната ни култура, просвета,  революционна мисъл и дейност панагюрците: Сава Радулов, проф. Марин Дринов, Нешо Бончев, Петър Карапетров, Василий Чолаков, Павел Бобеков, Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня, акад. Атанас Шопов.

В денят на почит и преклонение пред подвига на будните хора, пред паметника на една от най-обаятелните личности на Възраждането, на Априлското въстание, на духа на панагюреца, а именно Павел Бобеков – главен учител в класното училище, председател на читалището, поучавал редовно панагюрци със сказки от амвона на църквата, но в същото време и застанал начело на панагюрските въстаници в Априлското въстание като хилядник – главнокомандващ и председател на Привеременното правителство бяха поднесени в знак на признателност цветя от председателя на Общинския съвет Панагюрище г-н Христо Калоянов, от ръководството на Община Панагюрище, от Исторически музей-Панагюрище, от училищата на територията на града.

Честит празник! Нека този ден ни напомня завинаги, че България е била и ще пребъде във вековете!

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.