Новини

Провежда се акция за обявяване на Съединението в Панагюрище

Съединението

На 2 септември 1885 г. Комитет в състав Тодор Хаджикирилов - председател, Събко Милков - секретар и Антон Оряшков - касиер провеждат акция за обявяване на Съединението, в която се включват 2000 жители на Панагюрище.

В хода на подготовката на съединението Антон Оряшков посвещава на  своя братИван, шивач да изработи знамето с девиза „Съединението прави силата” и дата „Панагюрище 2-ий септември 1885”. Главните организатори имат верни съмишленици: Стефан Щърбанов, Ильо Радивчев, Павел Койчев, Иван Калоянов, Павел Табаков, Г. Велков и др.

На 2 септември 1885 г. тримата, без да съгласуват с централния комитет, организират акция за сваляне на румелийската власт и обявяване на Съединението. Властите арестуват младежите. Множество народ, начело със знамето и възгласите „Да живее Съединението”! „Долу Румелия”!, изпълва пространството пред църквата „Света Богородица”. Местната власт е принудена да отстъпи и под натиска на народа освобождава арестуваните. Съединението на Източна Румелия с Княжествоа България се посреща враждебно от съседните балкански държави и от Великите сили. След безуспешни дипломатически опити на българско споразумение, сръбското правителство избира жребия на войната. На 2 ноември 1885 г. Сърбия обявява война на България в името на запазване на Берлинския Договор и „равновесието” на Балканите. На 6.09.1885. в Пловдив пред събралия се народ е прочетена прокламацията на БТЦРК, в която Източна Румелия е обявена за несъщесвуваща и е провъзгласено Съединението - една власт, една държава с Българско Княжество под скиптъра на княз Александър Батенберг.

 

 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.