Новини

Възрожденецът Дамаскин Рилец – Димитър Дипчев

През месец юни се навършват 205  години от рождението на Дамаскин Рилец – Димитър Христов Дипчев и 140 г. от неговата смърт.Той е един от най-видните представители-възрожденци на Дипчевия род. Митрополит Дамаскин Велешко-Струмишки е брат на Иван Дипчев и чичо на Васил Дипчев. Неговата дейност се свързва с развитието на новобългарското образование, формирането на национално самосъзнание и борбата срещу гръцките владици от 40-те до 70-те години на XIXв. Роден е през м. юни 1817 г. в занаятчийското семейство на Нона и Христо Дипчеви. Завършва училището към Рилския метох в Панагюрище, след което продължава образованието си в Самоков при Авксентий Велешки. Четири години по-късно се завръща в родния си град и родителите му го изпращат да учи кожухарски занаят в Пазарджик.

Около 1836 г. е отведен от вуйчо си в Рилския манастир където е подстриган за монах с името Дамаскин. Изпратен е отново в Самоков и е ръкоположен за дякон, след което е прехвърлен за свещеник в Дупница. В периода 1838-1840 г. продължава обучението си в Мелник, където е изпратен с решение на Рилското братство. След обучението става таксидиот и обикаля десетки български селища. През 1844 г. отец Дамаскин и архимандрит Прокопий са управители на Рилския метох в Пловдив и редица други селища. С препоръчително писмо от 2 септемвти 1849 г. на Авксентий Велешки и Никомидийският митрополит Дионисий, Дамаскин Рилец постъпва в Богословското училище на о. Халки. Негов преподавател е Неофит Рилски. С упорит труд и вече натрупани знания, по време на обучението си (1850-1854 г.), написва няколко съчинения: Автобиография. Описание на моя светски живот (1850 г.); Кратко описание на Рилския манастир (1851 г.); Сборник от различни нрави и обичаи от различни места на България (1852 г.); Разказ за пренасяне мощите на св. Иван Рилски (1854 г.).

С добра подготовка и владеещ гръцки, турски, френски, старогръцки, старобългарски и латински езици, Дамаскин Рилец завършва училището на о. Халки през януари 1855 г. Назначен е за учител последователно в Разлог, Велес и Кюстендил. Навсякъде, където пребивава, служи за пример с издирването, съхраняването, утвърждаването и развитието на българщината. Като отлично владеещ християнското богословие, Дамаскин се включва в църковнонационалната борба на българите във Велес. Твърдо отстоява правото на българите да имат свещеници и владици от своята народност, да се учат и проповядват на родния си език. Това е причината непрекъснато да бъде преследван от гръцкото духовенство, гъркоманите и турските власти. След организирани от тях яростни преследвания, през 1858 г. Дамаскин Рилец е принуден да напусне Велес и да се установи в Кюстендил. По инициатива на Авксентий Велешки, е назначен за учител в местното училище. В продължение на две години, със своята дейност в Кюстендил, архимандрит Дамаскин успява да положи основите за последния решителен етап на борбата срещу гръцките владици в града през 60-те години на XIXв., за което е преследван с особено ожесточение от владиката Дионисий и неговия наследник Игнатий.

Принуден да напусне Кюстендил Дамаскин Рилец се завръща в родното Панагюрище. По покана на българите в Пловдив, през май 1861 г. се установява там. Това е време, в което борбите около църковния въпрос се изострят, а пловдивчани имат нужда от човек, който да защити интересите на българите. Избран е за председател на Пловдивското епархийско настоятелство и ръководи църковния, училищен и обществен живот на българите в Тракия. През 1863 г. е въздигнат за архимандрит. Въвежда българския език при богослуженията в църквите и преподаването му в училищата, което е голям успех в борбата с фанариотите. Под негово ръководство се откриват нови български училища с повече класове – Пловдивското класно училище става гимназия, а в Араповския манастир е открито българско духовно училище за подготовка на свещеници. По инициатива на архимандрит Дамаскин през 1864 г. е свикан събор на учителите, свещениците, църковните и училищни настоятелства от областта. Този събор се превръща в традиционен и е ярка демонстрация на българското национално съзнание, която изиграва голяма роля в църковната и културна борба в областта.

Известен вече в цялата страна, като просветен и родолюбив български духовник Дамаскин Рилец е избран за митрополит на Велес през 1872 г., където той е бил познат вече като учител.

Ръкоположен в Цариград, митрополит Дамаскин пристига за Великденските празници във Велес, тържествено посрещнат от ликуващото население. Но продължителната елинска културна традиция не е без своите последователи. В града се създават два лагера, които влизат в непримириха борба, в която Дамаскин Велешки е знаме на българския народно-просветен ентусиазъм. Освен с гръкоманите той трябва да се бори и със сръбската пропаганда.

След три тежки години прекарани в опити да запази българщината и българския дух в епархията си, той отстъпва и се връща в Цариград. Там е определен за член на Светия синод при Екзархията. През 1877 г., в следствие на заболяване, се оттегля в любимия Араповски манастир, където същата година умира.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.