Новини

114 години от смъртта на поп Груйо Бански

На 17 ноември 2022 г. се навършват 114 години от смъртта на поп Груйо Бански - участник в националноосвободителното движение, народен представител на с. Баня на Оборищенското събрание.

Груйо Тренчов е роден през 1836 г. в панагюрското село Баня. Учи в местното килийно училище, а по-късно завършва и мъжкия метох в Самоков. През 1854 г. става църковен певец и учител в килийното училище, преподава и в селата Овчеполци и Тополи дол, а скоро след това е ръкоположен за свещеник.

След посещение на Васил Левски в село Баня, поп Груйо става член на революционния комитет в селото. Участва активно в обществения живот и се отдава на делото на българското освобождение. След залавянето и обесването на Левски комитетът прекратява дейността си до февруари 1876 г.

На 8 февруари Бенковски пристига в село Баня, за да поднови дейността на революционния комитет. За председател е избран поп Груйо, който заклева останалите сподвижници. По време на Априлското въстание се сражава като войвода на чета. След потушаването му поп Груйо се предава, за да спаси от жестокости своите съселяни. Водят го от затвор в затвор, а след общата амнистия е освободен.

По време на Руско-турската война поп Груйо отново е арестуван и първо лежи в Цариградската тъмница, а след това и в тази на град Коня, Мала Азия. Едва след края на войната свещеникът е амнистиран, освободен е и се прибира в село Баня.

На 17 ноември 1908 г. на 72-годишна възраст умира свещеник Груйо Тренчов, като по изрично негово желание не е погребан в двора на църквата, в която е служил, а в селските гробища.

Поклон!

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.