Новини

136 години от Съединението в Панагюрище

За първи път панагюрци развяват знамето на Съединението на 2-ри септември 1885 г. Днес, 136 години по – късно тук, в Панагюрище ни събира отново това знаменателно събитие. Беше отслужен благодарствен молебен. Методи Навущанов, уредник в Исторически музей-Панагюрище припомни хронологията на съединитската акция. В знак на признателност бяха поднесени цветя от Общински съвет Панагюрище с председател г-н Христо Калоянов, от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки, от общинското ръководство на политическа партия ГЕРБ, от общинското ръководство на БСП, от Исторически музей – Панагюрище, от признателни граждани.

В българската история Съединението на Източна Румелия с Княжество България е едно от най-значимите събития – чисто национално, българско дело, за което Захари Стоянов пише : „Ние искахме да имаме своя история, своя Сливница, наш 6 – тий септемврий... Убийство щеше да бъде за бъдещето на България , ако това съединение го направеше чужда сила, без народното участие. Нека бъде половинка, нека бъде чейрече, но нека си бъде наше...”

Събитие, което се превърна в национална символика и ни помага да се вгледаме в миналото си и да потърсим отправни точки за днешния и утрешния ден.

 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.