Новини

15 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ ПАНАГЮРИЩЕ

Знаете ли откъде идва името на Панагюрище? Името си градът придобива от малкия панаир, който се устройвал на брега на реката (панагюр е синоним на панаир в югозападните български говори). По време на робството редом се употребява турското име Отлуккьой, среща се и названието Каменград. Който е бил в това чудно, бунтовническо градче, се връща рано или късно. А който не е - почти сигурно го е включил в списъка си с дестинации, които трябва да се видят. 

Ето кои са нещата, които може да видите и почувствате в Панагюрище! 

“Пътнико! ... свали шапка макар отдалеч, поклони се преди да отминеш ...!”

15 ПРИЧИНИ ДА ПОСЕТИТЕ ПАНАГЮРИЩЕ

 1. Панагюрското златно съкровище – шедьовър на златарското изкуство. Датирано към края на IV- III в. пр. Хр. – времето на най-големия разцвет на тракийското изкуство.
 2. Мемориален комплекс „Априлци“- построен по случай честването на 100-годишнината от Априлското въстание през 1976 г. Включва гранитни композиции: „Робството”, „Клетвата”, „Хвърковатата конница”, „Райна Княгиня със знамето” и централната фигура на „Бунтовник”.
 3. Паметникът в местността „Оборище” – тук, на 14 април 1876 година, се провежда Първото в историята на България Велико народно събрание. На него е взето решение за подготовка и организиране на повсеместно  въстание.
 4. Къща музей „Райна Княгиня“ - в този дом, на 6 / 18.01.1856 г., се ражда бъдещата знаменоска на Априлското въстание в ІV-ти революционен окръг – Райна Попгеоргиева Футекова – Дипчева. Главното въстаническо знаме е внушително, ушито от копринено кадифе, с извезани със сърма клетвените слова „Свобода или смърт”.
 5. Дудековата къща – впечатляваща със своята история и архитектура. Паметник на миналото и спомен за живот на заможен търговец на аби , шаяци и кожи. Показва възрожденски градски бит от средата на ХІХ век.
 6. Тутевата къща – тук, на 20 април 1876 г., е получено Кървавото писмо от Копривщица. Апостолите и членовете на Привременното правителство обявяват въстанието в Панагюрище.
 7. Лековата къща – съхранява спомена за посещенията на Васил Левски в Панагюрище и заседанията на Военната комисия през април 1876. Впечатляваща със стенописите си, дърворезбата на таваните и стенописът „Колелото на живота”, с богата вътрешна и външна украса.
 8. Хаджидимитровата къща – т.нар. „Синята къща с лъва”. В нея е разположено дарение „Иван Деянов” - ерудит, колекционер и поклонник на българското изкуство и култура. Дарението се състои от над 3 500единици: художествени произведения, ръкописи, плакети, медали, керамични съдове, накити, археологически ценности и др.
 9. „Макет на Панагюрска занаятчийска чаршия” – в началото на ХІХ век  в Панагюрище е имало 31 еснафа, в които са работели около 600 майстори.
 10. Джуновата къща - показва експозицията "Панагюрска златарска школа". Златарското производство заема важно място в общия икономически и културен подем в Панагюрище през XIX век. Панагюрските златари били предпочитани търговски партньори в Османската империя и в Европа: пръстени, надушници, гривни, обеци, тепелъци, пафти, църковна утвар, трапезна утвар.
 11. Духовникова къща – домът на Иванчо Духовников, предан комитетски деец. Тук Апостолът на свободата Васил Левски създава таен революционен комитет, който по време на въстанието прераства в Привременно българско правителство.
 12. Дриновата къща – недвижима културна ценност с национално значение. Родният дом на първия български учен – историк. Съосновател и пръв Председател на Българското книжовно дружество (дн. БАН). Родът Дринови се вписва трайно в историята на борбите за национално освобождение, културно издигане и възстановяване на българската държава.
 13. Експозиция, посветена на участието на панагюрските опълченци в Освободителната руско - турска война, разположена в централната сграда на Исторически музей.
 14. Зала „Археология”, Исторически музей – представя оригинални находки, открити при разкопки в землището на Панагюрище. 
 15. Природонаучен музей – експозицията е разположена в четири зали и представя геологията, флората, фауната и биоразнообразието на Средна гора.

 

"Панагюрци обезсмъртиха името на своя скромен градец. Тяхното Оборище и градът им трябва да държат първо място в страниците на българската нова история, заедно с пукнатия им на две половини топ. Славно свършиха панагюрци..."– Захари Стоянов

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.