Новини

165 години от рождението на Райна Княгиня

Революционната вълна обхванала панагюрската общественост, в навечерието на Априлското въстание 1876 г., завладява и младата девойка Райна Попгеоргиева. Едва двадесетгодишна, тя познава добре тежкото положение на своя народ, но не губи вяра и надежда, че това един ден ще се промени.

Райна се ражда на 6/18 януари 1856 г. в Панагюрище. Тя е първородната дъщеря в семейството на свещеник Георги и Нона Футекови.

Развълнувана и решителна, поема върху крехките си плещи голямата отговорност да извеза главното въстаническо знаме на панагюрските въстаници. Ден и нощ, под нежните ѝ пръсти възкръсва върху коприненото кадифе безсмъртният български лъв, стъпил върху османския полумесец и горещите слова „Свобода или смърт”. И само два дни след началото на въстанието, развя българската светиня, вървя по килим от цветя, а белобради старци и невръстни деца видяха в нея свободата и я нарекоха Княгиня. Но нейното величие не се състои само в това, тъй като през целия си живот изпълнява своя патриотичен дълг.

След Освобождението тя ще бъде любимата учителка, уважаваната съпруга и майка на петима синове, чаканата акушерка.

Нейният образ ще остане в народната памет, като символ на патриотизъм, себеотрицание и милосърдие, които тя проявява през целия си живот.

По този повод днес, 06.01.2022 г., деца от едноименната детска градина в Панагюрище посетиха родния й дом. Малчуганите от подготвителна група „Цветята на малката Ида” и техните преподаватели Мариана Михова и Екатерина Влайкова поднесоха цветя и се преклониха пред паметта на народната героиня. С интерес и въодушевление разгледаха къщата-музей, в която се ражда и израства Райна Попгеоргиева.

Поклон!

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.