Новини

170 години от рождението на Пейо Дринов

Пейо Дринов е роден на 23 октомври 1850 г. в Панагюрище. Произхожда от прочутият Дринов род, дал видни представители в борбата за културно възраждане и национално освобождение. Брат на Марин и Найден Дринови. След завършване на  класното училище в родния си град се занимава с търговия. Съратник на Васил Левски, а при подготовката на Априлското въстание от 1876 г., е член на революционния комитет в Панагюрище. Изпълнява тайни куриерски мисии, осигурява част от оръжието и боеприпасите за панагюрските въстаници. Ханът на братя Дринови е едно от убежищата на революционните дейци.

За провеждането на Оборищенското събрание Пейо Дринов пише: „Взехме решение да се събере първото събрание на Оборище – от Панагюрище далеч един час къмто запад в едно длъбенисто гористо място, като се поканят всички градове и села от подпадающите на средногорски панагюрски окръг – да си изпратят представители по двама, на 16 април същата година в Панагюрище и то до нашия хан, оттам ще ги препращаме...“.

В дните на въстанието Пейо Дринов участва в отбраната на града. Заловен е и откаран в Пловдивския затвор. В следствие на изтезанията здравето му сериозно се влошава. След общата амнистия през лятото на 1876 г. е освободен и се завръща в  Панагюрище. Умира на 18 октомври 1914 г.  

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.