Новини

2 юни - ден на Ботев и загиналите за свободата на България

"Днес, 2 юни, точно в 12 часа в цялата страна ще завият сирените. Движението спира, всички ние замираме неподвижни, свеждаме глави пред подвига на Христо Ботев, отдаваме почит на онези, които загинаха за нашата свобода и независимост. 2 юни е датата на нашата скръб и преклонение, но и датата на нашата гордост с подвига на предците ни.

Днес, на 2 юни, ние се намираме в центъра на една от най-трагичните епопеи в нашата история – Априлското въстание от 1876 година. Въстанието, което е върховна проява на българската национална революция, най-яркия изразна въжделението на народа за възстановяване на българската държавност и свободно утвърждаване на българската нация чрез отхвърляне на политическото безправие и приобщаване към модерния свят.

Въстанието бе логичен завършек на десетилетните борби за независима българска църква, национално просвещение, държавна самостоятелност. От искрата на Паисиевата история лумва пламъкът на борбата, разгарян от идеите на Раковски, Левски, Ботев, Каравелов...

Десет дни се радват панагюрци на свободата – десет велики български дни, в които с оръжие в ръка доказват, че са достойни за нея. Удивява ни онова мъжество и готовност за саможертва, каквито народите в малко моменти познават. Да се възправиш срещу вековната империя с кремъклийки пушки, измокрени книжни фишеци, напълнени с калпав барут, с дървени топове, заредени с кантарени топузи, а резервните окопи да са родните къщя, и жените, стиснали в шепите си лютив червен пипер, ... се изисква повече от мъжество. Изисква се невероятна сила на духа...

Може ли българската революционна емиграция, която години наред подхранва освободителните стремежи на българския народ, през огнените дни на април и май 1876-та да остане безучастна към величавото дело. Легенди вече се носят за братята българи, които се сражават в Тракия и Средногорието, и отсам Балкана. На помощ, на помощ – зове ги Отечеството. Стяга се чета с войвода Христо Ботев – тази пламенна натура, възвишената поетична душа, жадуваща битки за Отечеството...

Призори на 20 май четата достига върховете Камaрата, Купeна и Околчица... През целия ден кипи неравна битка. Четниците са несломими...

Привечер тръбите свирят отбой. Войводата събира ръководството, за да обсъди положението. Прикрит зад скалата, той се изправя да огледа позициите на четата. И идва коварният  изстрел, безпогрешен и точен. Войводата пада в ръцете на другарите си.

Ударът е непоправим. Към драмата, развила се от двете страни на Балкана, се прибавя още един героичен епизод. И славна страница в Априлската епопея. Това е Епилогът, обезсмъртилгероичния подвиг, превърнал се в апотеоз на народната саможертва пред олтара на Свободата..."

Тези пламенни слова Ирина Ботева, гл. уредник в Исторически музей - Панагюрище, прочете в словото си, част от художествената програма за отбелязването на Деня на Ботев и всички, загинали за свободата и независимостта на България. Програмата продължи с изпълнения на Стойко Шопов, Йоана Караджова и Николай Дерменджиев от школата „Поп и джаз пеене“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище с ръководители Пепа Филина и Нона Немигенчева, и Иван Зяпков – автор на стихотворението за България, което изпълни, ученик от СУ „Нешо Бончев“ с ръководител Пенка Пенева-Кокотанекова. В знак на признателност бяха поднесени цветя и венци пред Вечния огън на мемориал "Априлци"

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.