Новини

72 години от откриването на съкровището в Панагюрище

 

Панагюрското златно съкровище е открито случайно на 8 декември 1949 г. в местността Мерул до Панагюрище. Откриват го тримата братя Павел, Петко и Михо Дейкови при изкопаване на глина в района на тухлената фабрика, и го предават на държавата.   Съкровището се датира в края на ІV - началото на ІІІ в. пр. Хр. и се свързва с царските ритуали на древните траки.

Панагюрското златно съкровище включва девет съда от масивно чисто злато с общо тегло 6,164 кг. С изключение на един плосък съд - фиала, останалите са ритони. Ритоните са съдове, обикновено с форма на рог. Характерно за тях е, че освен отвора за наливане, имат малък отвор в основата си за изтичане на течността. Три от панагюрските ритони завършват с глава на животно-овен и елен, един с протоме - предна част на козел, моделирани с изключителна анатомична достоверност. Дръжките им завършват с лъвски фигури. Горните им части са украсени с релефни митологични сцени. Към сервиза се включват три – канички, оформени като женски глави. Едната е с шлем, украсен с грифони, какъвто е шлемът на Атина, другите са с прибрани и превързани с воал коси и изящни огърлици.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.