Новини

"Един час по история на Възраждането"

Във връзка с проект "Българският дух и предприемчивост през Възраждането", Национална програма "Музеите като образователна среда" - днес, 19 ноември 2018 г. ученици от 7а клас на СУ "Нешо Бончев" гр. Панагюрище, с ръководител г-н Марин Кушлов посетиха Исторически музей-Панагюрище. Те проведоха един час по история на Възраждането. Децата бяха посрещнати от доц. д-р Атанас Шопов, директор на институцията и от Сабина Барзекова, екскурзовод в музея. 

Те запознаха учениците и техният ръководител с технологиите на производство и развитие на занаятите в Панагюрище по време на Възраждането. Екскурзоводът в музейната институция заедно с любознателните седмокласници се разходиха из уличката, на която е разположен мекет на Панагюрска занаятчийска чаршия. Представени са занаятите - Абаджийство, Папукчийство, Златарство, Мутафчийство, Бакърджийство, Ковачница, Килимарство. За всеки един занаят на участниците в проекта им беше разказано за това каква суровина е била необходима, какви продукти са били произвеждани и с какви материали панагюрските занаятчии са си служили.

През годините на турско робство Панагюрище израства като голям занаятчийски център. Произведенията на панагюрските занаятчии са били необходими за турската държава и особено за войската. Голяма част от населението и специално турската войска са били обути с прочутите панагюрски шити цървули, а конницата е била оборудвана с кожи от панагюрските табахани. Панагюрските кожени изделия  и шаяци се славели из много страни. Занаятчийството и търговията допринасят за  завиден икономически разцвет на Панагюрище.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.