Новини

Излезнаха от печат спомените "Животоописанието ми"

Излезнаха от печат спомените на Мильо Тодоров Балтов "Животоописанието ми". М. Балтов е роден е в гр. Стрелча. Развива търговска дейност, един от ръководителите на Априлското въстание в Стрелча. Бил е учител. Занимава се с просветни, търговски и административни дела. Кмет на Стрелча в периода 1894 - 1897 г. Умира на 14 февруари 1909 г.

"Животоописанието ми" е ценен източник за осветляването на редица събития от втората половина на XIX в. Част от спомените са публикувани през 1976 г. Спомените на М. Балтов се съхраняват в Исторически музей-Панагюрище. Записани са на 43 листа в бележник. "Животоописанието ми" обхваща периода от м. май 1852 г. до м. февруари 1883 г. Мильо Балтов накратко и конкретно описва съществени моменти от живота си - семейството си, своето образование, любовта си към Дона Чиширанова, времето на подготовката, хода и погрома на Априлското въстание и др. В този ценен източник на спомени откриваме отговора на въпроса за освобождението на копривщенските революционери, за изясняването на въпроса за четата от Стрелча, изясняват се редица събития от историята на родния край, в който Мильо Балтови има съществено участие.

Книгата е съвместна продукция на Исторически музей-Панагюрище и Исторически музей-Стрелча. Излиза благодарение на спомоществувателството на един млад родолюбец, трето поколение граждански пилот - Рашко Тодорв Белчов.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.