Новини

ОТБЕЛЯЗАХМЕ 143 ГОДИНИ ОТ СЛАВНАТА АПРИЛСКА ЕПОПЕЯ

С Литийно шествие от Исторически музей-Панагюрище, на 1 май 2019 г. започна тържественото честване на 143-та годишнина от обявяването на Априлското въстание в Панагюрище. За поредна година начело на шествието беше Поибренският кръст, с който е благословена и поведена Хвърковатата чета на Бенковски. То бе водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ при НЧ „Виделина-1865“.

На площад „20-ти Април“ кметът на Община Панагюрище Никола Белишки издигна националния трибагреник, след което в църквата „Свето Въведение Богородичо” започна Молебен за благоденствие на българския народ, отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и духовници от Панагюрска духовна околия.

С поклонение и полагане на венци и цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“ бе почетена паметта на героите от Април 1876-та година.

Стотици жители и гости на Панагюрище изгледаха с интерес традиционната възстановка „Мъжество и саможертва”. Тя се реализира от РК "Традиция" - Панагюрище с подкрепата на Община Панагюрище и съдействието на местни обществени организации и държавни институции. В нея активно участие взеха и клубове на Сдружение "Национално дружество "Традиция" от цялата страна. В подножието на Маньово бърдо те пресъздадоха обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище.

На 1 май с тържествена заря-проверка на площад „20-ти Април“ приключиха честванията на 143-та годишнина от обявяването на Априлското въстание 1876 г.

В празничния ден стотици гости на Панагюрище, от страната и чужбина, посетиха Историческия музей и прилежащите към него къща музей „Райна Княгиня“, Тутева къща, Лекова къща и Природонаучен музей. Те се потопиха в славната история на Панагюрище и Панагюрския край.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.