Новини

"ПАНАГЮРИЩЕ – НАЧАЛО НА ПРОМЕНИ 1989-1991"

„Не съм писател, нито историк. Благодарение на съдбата си попаднах във водовъртежа на значими събития в първите години на прехода. Бурни и динамични. Години на големи надежди на няколко поколения. Но и години на младите, невярващи в реализацията си в страната... Трябва да се учим от историята, за да вземаме добри решения за настоящето и бъдещето... Истината е, че през тези 10 години станаха значими промени в живота на българското общество. И нашето Панагюрище не прави изключение...“
Тези думи, взети от встъплението на книгата на Ясен Христов „Панагюрище – начало на промени 1989 – 1991“, много точно определят идеята на автора да ни върне към началото на демократичните промени в България и по-конкретно в Панагюрище. 
Вечерта на 12 ноември 2019 г. залата на Исторически музей – Панагюрище се изпълни с хора, дошли да изразят уважението си към Ясен Христов, да се върнат години назад, да споделят спомени. Партийната принадлежност нямаше значение, така както не е имала значение и тогава, когато управлението на града в лицето на Ясен Христов – СДС, Костадин Табанджов – БСП и Надежда Пиронкова – БЗНС са оставяли настрана партийните повели и са правели всичко възможно, за да не оставят панагюрци без препитание и без хляб.
Доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище представи книгата на Ясен Христов и запозна присъстващите с бурното време в края на 80 – те и началото на 90-те години на XX век. Авторът на книгата д-р Ясен Христов се обърна към присъстващите с благодарност за проявеното уважение и емоционално разказа някои епизоди от началните години на прехода. В създалата се дискусия мнение изразиха:  Павлина Вайсилова – журналист и педагог, Костадин Табанджов – сам участник в описаните промени, Атанас Атанасов – директор на музея по това време, инж. Марко Мечев – кмет на Панагюрище 1995 – 2005 и народен представител 2005 – 2009. 
Вечерта продължи в непринудено обстановка, в която спомените, разговорите и обсъждането продължиха още дълго време.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.