Новини

150 години от обесването на Васил Левски

„ „Било вторник, пазарен ден.
Студено и ветровито.
Обесили го заранта, та нямало много хора. Само малко турци имало, няколко кадъни, войници имало също, както и дечурлига, и българчета, и турчета.
Бил облечен във вехти турски дрехи от винен шаяк, с калцуни на краката и цървули и отгоре с япанджак.
Главата му била превързана.
Поискал да се изповяда и причасти, та дошъл поп Тодор Митов от „Св. Петка Самарджийска” и го изповядал и го причастил.
След туй го качили на бурето.“

 

Уважаеми г-н Белишки - кмет на Община Панагюрище,

Уважаема г-жо Матанова -  зам-кмет на Община Панагюрище,

Скъпи учители, ученици и съграждани,

Преди 150 години, на зловещия 19 февруари, бе задушен от въжето човекът, който събуди духа на един поробен народ, който му вдъхна воля в неволята. На този зимен ден дори слънце да грее, то е зъбато и мраз свива сърцето на майка България. Защото преди 150 години тя загуби своя единствен, своя незаменим, своя насъщен син Васил Левски.  Събрала ни е в този час дълбоката почит към безсмъртната му личност, към признателността и възхищението ни от историческото дело на Апостола и неговите освободителни и хуманистични идеи, уважението ни към великия син на България и достойния гражданин на света. Тези чувства са живи и ще останат завинаги в съзнанието на българите, в народната душа, докато има на света България, докато съществува българското име и звучи българска реч.

В спомените си за Васил Левски, Никола Обретенов пише: „Той умря, за даостане безсмъртен в народната ни история. Неговите идеи бяха вече пуснали корени сред народните маси и другарите му продължиха делото, в резултат на което се появи Априлското въстание, което пък донесе свободата на България.Левски бе един между апостолите – нему равен друг нямаше.... той бе въплъщение на пламенна любов към народа и на саможертвена и безкористна деятелност.“

За Апостола всяко българско сърце стана негов гроб, както всяко българско сърце беше негова люлка. Там, където се роди, там бе и погребан. Левски беше и си остана най-невероятната, най-необяснената рожба на българската земя. Където и да го сложиш – все по-голям, с каквито и цветове да го изписваш – неговите човешки цветове все по – силни.

Списък дълъг можем да изброим: Паисий и Раковски ли нямаме, Бенковски и Волов ли? Или Ботев и Захари Стоянов, които се родиха с майсторски свидетелства, надписани от самата история. И пушка да държат, и слово да секат! Страшно слово, невероятно! Ала друга питанка – най-голямата, най-необяснимата – е Левски. Няколко глави над най-горното, което бяхме имали. И което щяхме да имаме от тук нататък...

Великият апостол е роден в тежко и размирно време – време на мрак и вековен гнет под чуждо владичество, но и време на пробуден стремеж към освобождение у поробения народ. Роден е всред най – свободолюбивото през онази епоха българско население, в сърцето на  Подбалканската долина, в занаятчийския градец Карлово, в семейството на Гина и Иван Кунчеви. Несъмнено родолюбието, чистотата, скромността, както и демократизмът на Левски са възпитани в семейството, там където израства. С идейните си виждания Васил Иванов Кунчев се издига като една от най – значимите фигури в българската история. Той е единственият, когото народът ни нарича Апостола – заради беззаветната му преданост към една свята цел – свободата на Отечеството.

Въпреки краткия си живот, Левски оставя незаличима следа в българската история. С любовта си към народа и безкористната си преданост към каузата на революцията, той успява да увлече своите съвременници. Неговите идеали се възприемат положително и днес. Защото идеята за свободата е непреходна и чиста. Тя е върхът в идеалистическите стремления на човека.

 Демократската република и народовластието, равенството на хората пред закона – без разлика на народност и вяра, преклонението пред духа и века на просвещението, отстояването на правата на гражданите, но и подчинението на висшегласието, са принципите, отстоявани от Апостола.

Сега е време отново да отворим писмата и тефтерчето на Левски, отново да минем по пътищата му – за да пречистим душите си, - защото и за ново време трябват хора. Времето отново е в нас и ние отново сме във времето, както бе писал Апостола.  

Отдавна Левски е светец в българската народопсихология, нашето връщане към Васил Левски, към Апостола на свободата, към дякон Игнатий, винаги ще бъде равно на свещенодействие. Отдавна думите са изсъхнали, пръстта е опръхнала отдавна, а ние чуваме гласа му и виждаме неговите следи, които окръглят нашия взор и продължават в небето над България. И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Апостолът виси в нас със страшна сила!

Нека си спомним за делото му не само в този  паметен  ден. Нека си спомним героя, неговия завет, саможертвата му. Нека си спомним какво му дължим – на него, на себе си, на България…
НЕКА БЪДЕМ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА! ГЕРОИТЕ СА ЖИВИ, ЗАЩОТО ГИ ПОМНИМ!

Нека с едноминутно мълчание да почетем паметта на великия Апостол!”

С тези пламенни слова Сабина Барзекова, екскурзовод в Исторически музей – Панагюрище сложи начало на официалното отбелязване по повод на 150-тата годишнина от обесването на Васил Левски пред паметната му плоча в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм.

В знак на признателност и преклонение бяха поднесени цветя и венци от името на кмета на Община Панагюрище, Никола Белишки, Исторически музей – Панагюрище, Общинска библиотека „Стоян Дринов”, Основно училище „проф. Марин Дринов”, ЦПЛР и Младежки парламент към него, Военно окръжие – Пазарджик, „Асарел Медет” АД, Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва, почетни граждани.

Програмата продължи с участието на ученици от ПГИТМ и ЦПЛР като бяха изпълнени стихове и песни, посветени на живота и делото на Апостола.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.