Новини

180 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА МАКГАХАН

Днес, 12 юни 2024 г. се навършват 180 години от рождението на американския журналист Джанюариъс Алойшиъс Макгахан. През своята журналистическа кариера отразява събитията по време на Френско-пруската война (1870) и Парижката комуна (1871), като чуждестранен кореспондент на в. „Ню Йорк Хералд“. 1873 година публикува дописки за войната на Русия срещу хаганата Хива в Централна Азия. Година по-късно отразява Третата карлистка война в Испания, а през 1875 участва в експедиция за откриване на „северозападен път“ от Атлантика за Тихия океан.

 На 23 юли 1876 г. по покана на Юджин Скайлър, Макгахан пристига в България да разследва сведенията за зверствата, извършени от турската армия срещу цивилни българи след неуспеха на Априлското въстание (1876), за в. „Дейли Нюз“ и руския в. „Голос“. Посещава Пловдив, Пещера, Пазарджик, Батак и Перущица откъдето изпраща фактологично точни и изчерпателни репортажи. В тях представя точния брой на избитите българи, описва разрушените и опожарени селища, църкви, манастири и цитира проведените от него анкети – с оцелели българи, с турски администратори или представители на други етнически групи. Особено впечатляващи и въздействащи са текстовете, посветени на кланетата в Батак, на срещата в затвора с Райна Княгиня, описанието на погрома в Панагюрище и опожаряването на Перущица. Публикациите му в „Дейли Нюз“ и препечатването им от други вестници предизвикват широка вълна от обществено негодувание срещу Турция. Предприемат са редица дипломатически действия от Великите сили, като свикването на „Цариградската посланическа конференция“, според декларацията на която султанът на Османската империя трябвало да даде автономия на българите в уточнени от конференцията граници. По време на Руско-турската война (1877-1878) Макгахан е назначен за специален военен кореспондент на в. „Дейли Нюз“ в щаба на действащата руска армия на Балканския полуостров и отразява всички важни сражения, включително обсадата на Плевен и защитата на Шипченския проход. Присъства на подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на войната и се обособява макар и  неокончателно Третата българска държава. Джанюариъс Макгахан умира на 9 юни 1878 г. в Цариград, след боледуване от тиф. Автор е на „Турските зверства в България“. Писма на специален кореспондент „Daily News”.

Със знаме всичко е възможно...

Ние видяхме знамето,

Паднало в ръцете на турците.

Сега то служи за доказателство

при смъртните осъждания,

които се провеждат в Панагюрище.

Героичното парче плат,

опръскано и разкъсано,

Беше красиво избродирано

със простодушен знак, изобразяващ

голям златен лъв,

сложил лапата си върху полумесеца

и с ярост гледащ към него,

и надпис на български

„Свобода или смърт“.

Макгахан

10 август 1876

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.