Новини

40 години от акта на Дарение "Иван Деянов"

Дарителството има дълбоки корени в българската история. Още от Средновековието под егидата на българските царе и благородници са се строели църкви, обществени и други сгради, давал се е тласък на българската култура и книжнина. По времето, когато българските земи са под османска власт, актовете на дарителство не секват, а напротив, множат се. Благодарение на средствата на богати и властиимащи, но и нерядко и бедни българи, които се разделят с малкото, което имат в името на родолюбивата кауза, през Възраждането са изградени редица светски училища и производствени учреждения, а не малко българчета са се образовали в модерните за епохата чуждестранни училища, лицеи и колежи. След Освобождението битува мнението, че за да успее България на политическата и икономическа сцена на Европа и света, е необходимо подобаващо образование и влагане на средства в посока развитие на науката.

В град Панагюрище дарителството е широко разпространено. Един от най-ярките примери за него е Дарение „Иван Деянов”. На 15 октомври 2022 г., се навършиха 40 години от акта на дарението от близките на Иван Деянов. Кой е той?

Иван Луков Деянов е потомък по бащина линия на възрожденския род Хаджидеянови от Панагюрище, а по майчина линия – на известния Бешков род от Свищов. Роден е на 24 септември 1903 г. в София. Възпитаник е на Втора мъжка гимназия в София. След като завършва обучението си е назначен за пръв уредник на Музея на операта в София. Още от ученическите си години той започва да колекционира. Тогава издава и младежкото литературно-художествено списание „Фар”. До 1944 г. колекциите му нарастват значително, а дома си превръща в хранилище. За съжаление, през същата година, на 10 януари, при бомбандировките на София, същият този дом е разрушен. Но скоро след това Иван Деянов, с помощта на свои приятели, успява да разчисти руините и да събере оцелялото от своите колекции. През целия си живот той следва мисията, която си е поставил, а именно да събира и съхранява произведения на изкуството и на народния бит. Негова мечта е да помогне с каквото може за изграждането на Музей на българското изкуство и култура. Въпреки, че не притежава талант на литератор, художник и музикант, той е човек с висока култура и тънък усет на ценител. Именно затова за него е жизнено важно да се събират  и опазват движимите културни ценностти, свидетелстващи за българското минало.

Умира на 22 декември 1980 г. в София. За своя приятел Захари Митев пише: „Измежду десетките колекционери, с които съм се срещал и разменял по някоя картичка, монета или просто една човешка приказка, имах щастието да познавам един изключителен човек – Иван Деянов ...

Иван Деянов беше твърде оригинален колекционер – събираше предимно куриози и уникати, поради което почти нямаше дублети за размяна.”

Юлия Пискулийска, поетеса и писателка, разказва: „Че за да не повреди хартията, човекът не беше палил печка. Беше се топлил на лампа. Даже и в зими...”

А художникът Светлин Русев споделя: „Обикновено минаваше към ателието или към дома в онези часове след полунощ ... Имаше нещо романтично-артистично в този борец за живота на изкуството, фанатично отдаден на това, което събираше и искаше да остави на хората”.

Неговите наследници – братята му Георги, Сава и сестра му Мария, решават да предадат колециите му на Общинския народен съвет – Панагюрище. Като условия отбелязват – „сбирката на брат ни да носи неговото име – Иван Луков Деянов; сбирката при никакви обстоятелства да не се разпръсва, а да остане в град Панагюрище”.

Относно мотивите  за своето дарение, те излагат следното: „...произхождаме от Панагюрище, баща ни д-р Лука Деянов, починал през 1926 г., е бил народен представител на град Панагюрище, неговият род е живял в Панагюрище и са запазени като паметници на културата х. Деянови дворове, зидове и къщи, в една от които е заседавало Първото велико правителство през Априлското въстание, начело с Павел Бобеков. Нашият брат – Иван – бе колекционер и възрожденец по дух и неговото желание бе сбирката му от културни ценности да остане във възрожденския град Панагюрище за ползуване от бъдещите поколения...”

В Дарение „Иван Деянов” могат да се категоризират следните колекции – художествени произведения (живопис, графики, щампи, скулптури, икони); накити (пръстени, гривни, пафти, наушници, обеци, тепелъци, огърлици, прочелници); монети; ръкописи и книги; грънчарски и дървени произведения.

Част от тези богати колекции са изложени в експозициите на първи и втори етаж в Хаджидимитрова (синя) къща. През изминалата година тя беше реставрирана и обновена, благодарение на дарителския жест на Фондация „Лъчезар Цоцорков”. По този начин се показва, че духът на дарителския акт не само живее и до ден днешен в Панагюрище сред потомците на бележитите средногорци, но и расте главоломно, за да могат да бъдат запазени и показани на идните поколения какви чудни творения излизат изпод ръцете на българския майстор.

„Изкуството е огледало на душата. То е Промотеев пламѪк, който доближава човека до божественото и сѪединява видимото с невидимото. За него не сѪществуват школи и граници. В него нема политика и светски живот. То има своя душа, свой живот и свое Аз.”

Иван Деянов

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.