Новини

Деян Белишки – френктерзията на Панагюрище

През 2024 г. се навършват 180 години от рождението и 115 години от смъртта на Деян Белишки – главен шивач на панагюрските въстаници по време на Априлското въстание.

Деян се ражда през 1844 г. в семейството на панагюрския сапунджия Нено Белишки. Успешно завършва местното килийното училище на даскал Петко Матеев Чоджума. Едва 12 - годишен баща му го завежда в Копривщица да изучава шивашкия занаят при абаджията Дойчо Искрьов. След седем години усърдна работа Деян умело борави с иглата и ножицата, и решава да замине за Цариград, където записва теоретически и практически курсове по модно шивачество при арменеца Текуш Терзиян. Не след дълго, новопроизведеният майстор отваря собствена шивачница в турската столица, паралелно с това развива и търговия с български и чужди платове.

Въпреки дългото времето прекарано далече от Панагюрище през 1866 г. Деян Белишки построява къща в родния си град, в която по-късно намира убежище Левски при едно от посещенията за подготовка на бъдещата революция.

След девет години работа в Цариград Белишки се завръща окончателно в Панагюрище през 1871 г. и се установява в града като модерен шивач. За първи път в неговата работилница панагюрци виждат крачна шевна машина, ютия с коминче, ръчна газена лампа, копчило за изработване на копчета, стенен часовник с топуз и други новости. Трудно  възприемат съгражданите му модерните „френски” дрехи които той шие, но въпреки това не се отказва и успява да направи  някои революционни промени в традиционното облекло. На жена си за сватбата той изработва първия къс жакет, наречен „бонджур”- празнична, горна дреха от черен европейски плат украсен със скъпи черно боядисани кожи. Тази дреха толкова се харесала на панагюрки, че скоро станала част от традиционното празнично облекло, заедно с гъсто надипления женски сукман - „бръчник”.

Деян Белишки членувал в местното Братско заемателно дружество, където освен проблемите на кредитната кооперация се разисквали и комитетски въпроси. Включва се активно в подготовката на въстанието. Избран е за главния шивач на въстаническите униформи, които изработва с помощта на Христо Киндилов и Ненко Яков – също френктерзии и други квалифицирани майстори. Шивачите работели предимно през нощта или в тайни работилници. Деян Белишки посещавал домовете на по-главните съзаклятници, скроявал дрехите им, след което ги ушивал в шивачницата. Лично изработил въстаническата униформа на войводата Бенковски, описана от летописецът на Априлското въстание Захари Стоянов: „Воеводските дрехи, с които Бенковски извиквал възхищението на народа се състояли от горна част от зелен шаяк, с червена яка и жълти копчета, бели тесни беневреци, също от шаяк, с тънки сърмени ширити отстрани и високи ботуши над коленете“.

Бенковски му възлага да скрои и съшие Главното въстаническо знаме на IV-ти революционен окръг. Когато е готово е предадено на посветената в революционното дело учителка Райна Попгеоргиева – Райна Княгиня, за да извеза заветните думи „Свобода или смърт” и гордия български лъв стъпил върху османския полумесец.

След потушаване на въстанието на 30 април 1876 г.  Белишки е арестуван и заедно с други панагюрци е откаран в Пловдив. В затвора престоява три месеца – бит, изтезаван, тормозен и накрая – осъден на смърт. От затвора Деян Белишки излиза след дадена обща амнистия.  Връща се в Панагюрище, но намира имота си разграбен, а дюкяна – унищожен. След Освобождението е напълно разорен. Отдава се на своя занаят, за да може да изхранва семейството си, но едновременно с това отделял и средства за възстановяване на опожарения роден град.

Въпреки влошеното си здравословно състояние и неспирната работа  патриотичния и родолюбив дух на Деян Белишки не е сломен. Взима активно участие в обществения и политически живот в Панагюрище. През 1885 г. помага в организирането на съединиската акция, която започва на 2 септември в Панагюрище и завършва на 6 септември в Пловдив, с обявяване Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Главният шивач на панагюрските въстаници Деян Белишки умира на 6 март 1909 г. в Панагюрище.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.