Новини

Финализиране на проект за дигитализация на експонати

Завърши проектът на Исторически музей – Панагюрище "Реликви от Панагюрище – духовност, стопанство, свобода (дигитализация)", финансиран от Министерство на културата по програма за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. Чрез дигитализация на движими културни ценности проектът представя по нов и иновативен начин реликви от фонда на Исторически музей – Панагюрище, включени в постоянната експозиция на музея. Излъчването на монитор и с мултимедиен проектор на двуезичните клипове – на български и на английски език, дава много по-добра възможност на българските и чужди посетители да се запознаят с историята на Панагюрище. Дигитално представените движими културни ценности са символи на Панагюрище – копието на главното въстаническо знаме, ушито от Райна Княгиня през 1901 г.; знаме № 12 на Банската чета; Поибренският кръст, носен в Хвърковатата чета на Бенковски; оръжие на герои от Априлската епопея – Райна Княгиня, поп Груйо Бански, Лука Ланджев; оръжие на въстаници и на турската войска; златното лъвче на Георги Нейчев – представител от Панагюрище във Великото народно събрание на Оборище през 1876 г.; униформа на Павел Бобеков – хилядник на Панагюрище по време на Априлското въстание; черешово топче и сандък на Иван Джуджев за пренасяне на оръжие.

Сред дигитализираните културни ценности са монетите от монетния двор към църква „Свето Въведение Богородично“ т. нар. „кюшелати бинллета“; „бонджур“ – най-впечатляващата част на панагюрското градско женско облекло и първият български вечен календар на Цвятко Хаджигеоргиев, отпечатан 1818 г. в гр. Будим (дн. Буда, част от Будапеща). Идеята на екипа, реализирана в проекта, е чрез дигиталните изображения на реликвите от Възраждането да се покаже стопанското и духовно израстване на Панагюрище, въз основа на което градът става център на Априлското въстание. Да се покаже вярата в Бог, която е крепяла българина през времената на подтисничеството. Проектът показва движимите културни ценности, които са символи на Панагюрище и България, и в същото време представляват интерес за посетителите. Дигиталният прочит пренася зрителя в атмосферата на богатото и проспериращо Панагюрище, въстанало срещу мощната Османска империя. Екип на проекта: доц. д-р Атанас Шопов, Ирина Ботева и Методи Навущанов. Изпълнители на проекта: "Торнадо Студио" ООД, гр. Русе. Tornado Studios, https://www.tornado-studios.com/

Снимки: 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.