Новини

МУЗЕЙНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В НАУЧНИ ФОРУМИ

Въпреки усложнената обстановка в страната музейните специалисти не спират своята научна дейност и взимат участие в организирани конференции. Доц. д-р Атанас Шопов - директор и Ирина Ботева – главен уредник в Исторически музей - Панагюрище взеха участие в първата онлайн Националната научна конференция „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“, организирана от Регионален исторически музей – Русе. Научен ръководител бе проф. Николай Ненов, а модератор на срещите г-жа Ренета Рошкева. Форумът, посветен на 170 години от рождението на Захари Стоянов, премина в четири панела, разположени в няколко седмици от месеците юни и юли. В четирите заседания на събитието се включиха изследователи на живота и дейността на Захари Стоянов и на времето на Възраждането. Доц. д-р Атанас Шопов представи познатият и непознат Найден Дринов. Ирина Ботева припомни за двамата легендарни революционери Пенчо Стоянов (Пехливан) и Събо Гулеков – участници в четите на Хаджи Димитър и Стефан Карадажа.
Междувременно Ирина Ботева взе участие в Националната научна конференция „Музейните колекции – формиране, съхранение, изследване, представяне“, организирана от РИМ – Шумен от 15 до 17 юли 2020 г. На конференцията взеха участие специалисти от музеи в страната и представители на Министерство на културата. Представиха се съобщения и презентации, които се отнасят до най-важния фактор за съществуването на един музей, а именно колекциите.В създадените дискусии се засегнаха важни въпроси и проблеми, относно съществуването и опазването на музейните колекции.

Ирина Ботева участва с доклад на тема „Панагюрското златно съкровище отново в Панагюрище – хронология на една сбъдната мечта“. Докладите от конференцията са включени в отпечатания Сборник.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.