Новини

НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ "АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 1876 ГОДИНА: ИСТОРИЧЕСКИ И ИСТОРИОГРАФСКИ АСПЕКТИ" 12-13 май 2021 г.

На 12 и 13 май 2021 г. в Исторически музей – Панагюрище се проведе Национална научна конференция „Априлското въстание 1876 година: исторически и историографски аспекти”. Организатори на конференцията са Община Панагюрище, Институт за исторически изследвания – БАН, Сдружение „Български музеи” и Исторически музей – Панагюрище, с финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“.

През 2021 год. се навършват 145 години от Априлското въстание. То е връх в борбите на българския народ за национално освобождение и възстановяване на българската държавност.
Организирането на Научната конференция има за цел да интерпретира това значимо събитие през погледа на съвременните научни търсения, като се аргументират нови факти и явления, разглеждат се личности и събития, свързани с Априлската епопея 1876 година.
В научния форум взеха участие над 40 научни работници, историци и музейни специалисти с доклади и съобщения по темата.
Конференцията се откри от кмета на Община Панагюрище, г-н Никола Белишки, който сподели удовлетворението си, че в Панагюрище са се събрали едни от най-добрите учени и изследователи на Възраждането и Априлската епопея, и пожела успех на форума.
Получиха се Поздравителни адреси до организаторите от председателя на БАН, акад. Юлиан Ревалски, от проф. д-р Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН, от Борис Хаджийски – председател на Сдружение „Български музеи“ и от други музеи и организации.
В пленарното заседание участие взеха проф. д-р Пламен Митев от СУ „Св. Климент Охридски”, проф. д-р Пламен Павлов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Фондация „Васил Левски“, доц. д-р Пламен Божинов – ИИстИ –БАН, гл. ас. д-р Николай Хрисимов – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и д-р Симеон Цветков – РИМ-Велико Търново. След това конференцията продължи по секции в залите на Исторически музей – Панагюрище. От Исторически музей в конференцията взеха участие: доц. д-р Атанас Шопов с „Щрихи от родолюбивата дейност на Павел Петров Шопов (1856 – 1931)“, Ирина Ботева с „Защо Панагюрище? (Панагюрище в навечерието на Априлското въстание – икономика и духовност)“ и Методи Навущанов с „Из фонда на Исторически музей – Панагюрище – ятагани“.
Част от програмата на конференцията беше представяне книгата на проф. Илия Тодев „Батак в Априлското въстание – и в българската памет“, издание на издателство „Захарий Стоянов“.
След приключване на заседанието на втория ден, участниците в конференцията посетиха обектите на Исторически музей – Панагюрище.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.