Новини

Наша изложба гостува в Исторически музей „Искра“ – Казанлък

С изложба „Златарството в Панагюрско – традиция и развитие“ Исторически музей – Панагюрище гостува на Исторически музей „Искра“ – Казанлък по покана на д-р Момчил Маринов – директор на музея. Изложбата е част от Празника на розата 2024 г. Откриването се състоя на 21 май 2024 г. – денят на Св. Св. Константин и Елена, в залата на Исторически музей „Искра“. С помощта на фотодокументални табла и над 80 артефакта, дело на изкусните панагюрски златари, изложбата запознава зрителя с развитието на златарския занаят в Панагюрище и района, и ролята на ювелирното изкуство в живота на българина. Представени са богато разнообразие от накити - пафти, пръстени, гривни, тепелъци, прочелници, огърлици, обеци и косичници от Средновековието до XX в.

Освен тях посетителите ще видят заготовки и оригинали на въстанически лъвчета - кокарди за униформите на панагюрските въстаници, участвали в Априлското въстание - 1876 г. <--break->Автори на изложбата и нейни куратори са доц. д-р Атанас Шопов, директор на ИМ – Панагюрище, Ирина Ботева – гл. уредник и Петя Маноилова – уредник в музея. Благодарим на колегите Радослав Петков – заместник-директор и Меглена Първин – главен уредник в отдел „Античност“ в Исторически музей „Искра“ – Казанлък, които ни съдействаха за организирането на изложбата. До края на месец октомври 2024 г. жителите и гостите на гр. Казанлък могат да разглеждат изложбата и да се насладят на изкусното майсторство на панагюрските златари.

Снимки: 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.