Новини

Отбелязваме 3 март

 

Панагюрище отбеляза тържествено националния празник на Република България. Тържествата започнаха пред паметника на ген. Дандевил, командващ Трета Гвардейска пехотна дивизия, освободила Панагюрския край. На тържеството присъстваха множество жители и гости на общ Панагюрище.

С емоционално слово директорът на Историческия музей - доц. д-р Атанас Шопов откри тържеството.

"Трети март! Сан Стефано, близо до Цариград ще остане в историята с названието на мир, който ще се превърне в съкровена мечта на българина. Пет века продължава борбата на българския народ против османския поробител. Народните будители, хайдушкото и четническото движение, борците за българска църква, апостолите на революцията работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българското освобождение.

Текат дните на една тревожна пролет. С кремъклийки, пищови и черешови топчета българите известиха на света, че са народ достоен за свобода. 

 

Свободата на България не идва даром. Тя е дълбоко изстрадана! 3 март е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлската епопея 1876 г., на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските, румънските и финландските воини, на славните български опълченци, положили своя живот пред олтара на Отечеството!

Затова днес да сведем чела, да се поклоним пред мъчениците на свободата, да си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното ни пробуждане."

"Дами и господа, нека сега от позицията на времето да съхраняваме и развиваме нашата свобода, нека знаем и с гордост да пазим и безкомпромисно да отстояваме, в това сложно и динамично време, достойнството си на народ, който знае откъде идва и накъде отива, да съхраняваме и внасяме нашата идентичност в Общия европейски дом, където битува мотото "Единство в многообразието"!"

 

Бяха поднесени  венци и цветя  пред паметника на ген. Дандевил в гр. Панагюрище. Г-н Шопов благодари на всички дошли да почетат паметта и героизма на загиналите за свободата на България.  Церемониалът продължи с празнично шествие със 110-метрово национално знаме до Мемориален комплекс "Априлци", където то беше положено на Маньово бърдо, мястото на героичните боеве по време на Априлското въстание. След което тържествата продължиха с празничен концерт. 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.