Новини

Отдадохме почит на българската Княгиня и митрополит Димитър Дамаскин

Днес, 29 юли 2017 г. отбелязахме 100 години от кончината на Райна Княгиня, 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Велешко-Струмишки / Димитър Дипчев / организирано от Родов комитет „Райна Княгиня", ОбщинаПанагюрищеи Исторически музей – Панагюрище. Програмата започна с панихида в църквата „Свети Георги” в Панагюрище, след което бяха поднесени венци и цветя пред гроба на българската революционерка. Уредникът на къща-музей „Райна Княгиня” посрещна гостите с „добре дошли в дом, който и до днес буди преклонение у всеки”. Последва поднасяне на венец пред плочата на митрополит Дамаскин в Историческия музей. В информационната зала на музея г-н Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище сподели: „За мен, а и за всички останали е без съмнение, че саможертвата и героизма на Райна Княгиня са съвсем осъзнати и усмислени. Защото не е било лесно да ушие знамето, възседне коня, и да тръгне заедно с тези луди глави някъде за свободата на България. Светлият пример който имаме от Дамаскин Велешки и Райна Княгиня трябва да бъдат помнени и трябва да се повтарят. Признателна България винаги ще помни тези две велики личности, а за нас те ще бъдат живи винаги, докато го има Панагюрище, а то ще е вечно”. Здравчо Здравчев, председател на родовия комитет и доц. д-р Атанас Шопов, директор на музейната институция запознаха панагюрци и гостите с някои нови факти за Райна Княгиня и с делото на митрополит Димитър Дамаскин. Присъстващите имаха възможност да разгледат изложба на предмети, книги и родословоното дърво на Футекови и Дипчеви.

В днешния ден, денят в който отдаваме почит към делото на тези две велики личности, Исторически музей-Панагюрище получи поредните си ценни дарения. Г-жа Таня Доганова-Христева дари плоча Достойна ЕСТЪ, включваща текстове на революционни песни, СД със старобългарски песнопения, 5 броя списание „Авитохол” и постоянен абонамент за музея.

От г-н Здравчо Здравчев културната институция получи 10 бр. портрети на рода Футекови-Дипчеви.

Програмата ще завърш с отворен коктейл.

 

 

 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.