Новини

ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА АТАНАС СУГАРЕВ В МУЗЕЯ

На 20 април 2019 г. в Исторически музей-Панагюрище се откри паметна плоча на учителя Атанас Сугарев, една от духовните емблеми на Панагюрище. Водещ на събитието беше неговата внучка-актрисата Василка Сугарева. Тя благодари на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели за подетата от него инициатива, на всички свои съграждани за оказаната подкрепа и на Общински съвет-Панагюрище за взетото решение.

Мария Бегова запозна присъстващите с живота и делото на родолюбеца Атанас Сугарев: „Повече от 60 години той се занимава с обществено-полезна дейност-активен учител, просветител, възпитател, читалищен деец, публицист-документалист, сътрудник и редактор на вестник „Оборище”, изтъкнат хоров деригент. Първият уредник на музей „20 април 1876” в Панагюрище. ”

Кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки поздрави присъстващите и каза: „Ние сме длъжни да помним миналото си, да пазим паметта и да я предаваме на поколенията, така както го направи Атанас Сугарев със своя неуморен труд”.

Актьорът Георги Радомиров, който е бил ученик на Атанас Сугарев, изпълни стихотворението на Димчо Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща“ под музикалния акомпанимент на Андрея Манев.  Стихотворението си „Родът“ прочете поетът Иван Станчев. Благодарности към присъстващите изказа и най-големият внук на Учителя – Атанас Сугарев.

В знак на признателност пред паметната плоча на Учителя бяха поднесени цветя от кметът на общината Никола Белишки,председателят на Общинския съвет Христо Калоянов, „Асарел-Медет“ АД, Общинска библиотека „Стоян Дринов“и граждани.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.