Новини

Панагюрци почетоха паметта на Райна Княгиня

Днес, 18 януари (нов стил), се навършват 168 години от рождението на Райна Попгеоргива Футекова. По този повод гл. уредник Ирина Ботева и уредник Ирина Конова от Историческия музей присъстваха на открит урок в Детска градина "Райна Княгия", гр. Панагюрище. Темата беше "Жива си в нас, Княгиньо". Официални гости бяха господин Желязко Гагов, кмет на Община Панагюрище и представители на отдел "Образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм" към Общината. Тържеството беше вълнуващо за всички присъстващи. За спомен госпожа Ботева подари на всяко дете сувенир - знамето на Райна Княгиня. 

"Април 1876 г. завинаги ще остане в историческата памет на народа ни като символ на себеотрицание и мъжество, героизъм и жажда за свобода. Сред имената на героите, обрекли себе си на България е легендарната знаменоска Райна Попгеоргиева  Футекова-Дипчева / Райна Княгиня/...

... В българската история и в паметта на поколенията, името на Райна Попгеоргиева винаги ще остане свързано с девойката, извезала тайно и развяла пред смаяния поглед на света Главното въстаническо знаме на IV-ти революционен окръг, предизвиквайки ценностната му същност, и оповестявайки, че под слънцето трябва да има живот за народа й.

И става Княгиня, но не владетелка, а символ на надежда за спасение.

Свещените думи „Свобода или смърт“ извезани от крехката й ръка, редом с гордия български лъв ще останат навеки, за да ни напомнят за самоотвержеността и мъжеството на Априлци, дали живота си за свободата на Отечеството...

...И днес името на Райна Княгиня ни вълнува и ще продължава да вълнува и потомците ни, като символ на патриотизма и твърдостта на българката, на нейната готовност рамо до рамо с мъжете да отстоява свободата.

Народната памет никога няма да забрави смелата Княгиня, нито подвига и мъжеството на Априлци. Нека помним нашите герои, защото те са символ на национална гордост и пример за подражание. Длъжни сме да обичаме и пазим нашата история, за да я има и пребъде България!"

Тези пламенни думи и слова се произнесоха от уредник - къща музей "Райна Княгиня" Ирина Конова на едноименния площад недалеч от родния дом на българската знаменоска. Цветя и букети от местните административни, културни, образователни институции и бизнес, така и от признателни граждани, бяха поднесени на паметника на Райна Попгеоргиева Футекова на площада, а също така и пред тленните ѝ останки в бащината ѝ къща. 

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.