Новини

„РЕЛИКВИ ОТ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ 1876 ПАНАГЮРИЩЕ“ В РИМ-ДОБРИЧ

В навечерието на 148-та годишнина от Първото български велико народни събрание на Оборище изложба „Реликви от Априлската епопея 1876 Панагюрище” на Исторически музей – Панагюрище се откри в зала „Възраждане“ на РИМ – Добрич. Поканата за гостуване беше отправена от ръководството на музея в Добрич. Повод за нея е 148-годишнината от Априлското въстание и желанието на ръководството събитията в тази героична епоха да се популяризират в района на североизточна България. Автори и куратори на изложбата са доц. д-р Атанас Шопов – директор на ИМ – Панагюрище, Ирина Ботева – главен уредник и Методи Навущанов – уредник в музея. В експозицията са включени 77 движими културни ценности. Гражданите и гостите на град Добрич ще имат рядката възможност да се докоснат до реликвите, принадлежащи на героите от Април 1876 година. Акцент е копието на Главното въстаническо знаме, извезано от Райна Попгеоргиева – Райна Княгиня през 1901 г. по случай 25-годишнината от Априлското въстание.

Сред експонатите са кокардите – лъвчета за униформите на въстаниците, между които се отличава златното лъвче на Георги Нейчев – участник на събранието на м. Оборище, Евангелието и оръжие на поп Груйо Бански, револверът на Райна Княгиня и нейната Автобиография, издадена в Москва през 1877 г. Интерес предизвикат оригинално въоръжение и снаряжение на въстаниците, традиционно панагюрско женско и мъжко облекло от XIX век, въстаническа униформа и др. Изложбата се допълва с въоръжение и снаряжение на османската редовна армия и башибозук, предоставени от РК „46-ти пехотен Добрички полк“ – НД „Традиция“. Възстановка на съдбовния 20 април 1876 г. – обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, възпроизведено от членовете на РК „46-ти пехотен Добрички полк“ – НД „Традиция“, беше впечатляващо допълнение към откриването на изложбата. Благодарим на екипа на РИМ – Добрич и членовете на РК „46-ти пехотен Добрички полк“, които се включиха в организацията и експонирането на изложбата. Изложбата гостува в РИМ – Добрич от 12 април 2024 г. до края на м. юни 2024 г.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.