Новини

Ще бъде открита изложба "Родена край Одрин"

Организираната от РИМ-Велико Търново и Исторически музей-Панагюрище изложба „Родена край Одрин” представя моменти от историята на съвременната българска артилерия, основите на която се поставят в битките на Балканската война. Ще бъдат представени фотографии от ДВА, РИМ-Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев, Симеон Цветков и над 70 модели и диорами на артилерийски системи били на въоръжение в Българската армия през годините. Моделите са в мащаб 1/35 и са изработени от моделистите от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“ и моделистите  Борислав Асенов, Валентин Велков, Красен Георгиев, Георги Цанков, Стефан Стефанов, Калин Меродийски, Ангел Йовчев, Чавдар Георгиев, Ангел Димитров, Цветелин Иванов

В обновената експозиция сме включили и два по нови клона от развитието на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.

Един от авторите на изложбата ОР кап. Стефан Стефанов споделя:

„Покойният вече полковник Янаки Янков, мой преподавател от Висшето военно артилерийско училище в Шумен разказваше следната история – на събиране четирима млади офицери се надхвалват – пилота казва: „Ние сме като Икар – гоним слънцето и като богове поразяваме противника отгоре“ … морякът : „Не ни е страх от бури и ветрове, във всяко пристанище ни посрещат с цветя .. врагът ни трепери само като ни види“ … танкиста : „Ние сме върхът на копието – първи виждаме противника,първи го поразяваме и първи ни посрещат с цветя “ Накрая става артилериста и казва „Самолетът е летящо оръдие, корабът – плуващо оръдие  а танкът – самоходно … така, че ВСИЧКО Е АРТИЛЕРИЯ!“

Създаването  филма към изложбата покава как музейното дело и историческата военна реконструкция могат да работят съвместно.

На базата на подобни филми е направен сценарий, който да не включва много фактологичен материал и да не прекалява с „екшън“ сцените, а да накара зрителя сам да потърси отговори на въпросите, които възникват в него .

Филмът е заснет на историческия хълм „Трапезица“ в един снимачен ден с две камери и дрон. Общото време на заснемането е около 6 часа материал. Сцените са проигравани по няколко пъти и заснети от различни ракурси. За филма са изработени модели на френска гранатохвъргачка, огнепръскачка, картечници „Шоша“ и „Шварцлозе“.

Обработката на материала и сглобяването на филма е отнела около два месеца. Финалната сцена е озвучена с авторска музика.

Екипът на филма е от членове на НД“Традиция“ Велико Търново и музейни работници.

За документалната  и историческата част отговаря д-р Симеон Цветков, който набавя снимките и документите, за заснемането и монтажа – Наталия Борисова и доц. д-р Пламен Събев от РИМ Велико Търново. Сцените на терен са режисирани от Стефан Стефанов.

В процеса на набавяне на материалите се  откри непубликувана снимка на поручик Стратия Мазгалов от личния архив на Николай Гичев. Представянето на филма е придружено и с малка фотоизложба от снимачния ден.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.