Новини

Да си спомним!

През настоящата година се навършват 200 години от рождението и 130 години от смъртта на бележития панагюрец Сава Радулов

Сава е монашеското име на Стойно Илиев Радулов, с което той остава известен през целия си живот. Роден в Панагюрище през 1817 г. Учи мутафчийски занаят, а след това е слуга в Панагюрския метох на Хилендарския манастир. 5 години учи в елинското училище в Смирна, където се запознава с Константин Фотинов, който оказва влияние при неговото формиране като личност и възрожденски просветител. От 1841 г. Сава Радулов е учител в Панагюрище и поставя основите на класното училище в града. Един от първите ученици в него бил Хр. Г. Данов. Година по-късно Сава продължава образованието си в богословското училище на о. Халки, след което отново се завръща в родния си град и учителства до 1848 г. През 1849 г. заминава за Русия и следва в Ришельовския лицей в Одеса. От 1853 г. Сава Радулов е учител в Болград, като изцяло негова е заслугата за въвеждане на българския език в болградското училище, както и откриването на Болградската гимназия, в която да се подготвят учители за българските училища. За неин пръв директор е назначен Сава Радулов.  Занимава се активно с книжовна и издателска дейност, отпечатва 18 книги и редица учебници.Сътрудничи на българските вестници в Цариград и е един от основателите на Българското книжовно дружество. След Освобождението се установява да живее във Варна, където продължава да се  занимава с книжовна и книгоиздателска дейност. Сава Радулов завещава на Министерството на народната просвета доста голям капитал за онова време, от лихвите на който да се издържа един ученик от Панагюрище в някое от висшите училища в страната. Умира на 12 юли 1887 г. във Варна.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.