За нас

Днешният исторически музей в Панагюрище е създаден на 20.01.1951 г. и е утвърден с решение на Колегиума на Комитета по култура и изкуство от 27.12.1966 г. Той е научен и културно-просветен институт, осъществяващ опазването и съхраняването на паметниците на културата в Панагюрската община. Изследва, документира и представя културни ценности с познавателна и естетическа цел. По профил музеят е общоисторически с Природонаучен отдел и съхранява във фондовете си над 18 000 музейни единици.

Уважаеми читатели, на Вашето внимание предлагаме статията на родолюбивия панагюрец Атанас Сугарев  за създаването на Панагюрския музей. В нея Сугарев пише за раждането и реализацията на идеята за изграждането на истински музей в Панагюрище.  /м. януари 1970 г., в. “Оборище”/  Стилът на автора не е променен. Надявам се, че от статията ще получите реална и интересна представа за изграждането на музея в Панагюрище. След преминаването на музея към Градския народен съвет в неговата структура и организация настъпват промени, които маркират нов етап в развитието му.

Подготвил за печат доц. д-р Ат. Шопов

КАК БЕ СЪЗДАДЕН ПАНАГЮРСКИЯТ НАРОДEН МУЗЕЙ

Разгледайте и галерията стари снимки от гр. Панагюрище

Стари снимки от град Панагюрище

Отзиви за нас

И тази година (както и много от предходните) не пропуснахме възможността да посетим тази прекрасна експозиция и да се насладим на това прекрасно гостоприемство, каквото предлагате само ВИЕ - ПАНАГЮРЦИ! Дълбок поклон пред подвига и саможертвата на нашите предшественици от 1876 г. Вечна слава!!!

Емил Григоров

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.