Информация

Информация за музея

Историческият музей има следните отдели - АрхеологияЕтнологияБългарските земи XV-XIX век, нова, най-нова история и Природонаучен отдел. Към музея функционират като обслужващи звена специализирана библиотека с над 6000 тома научна литература - старопечатни книги и периодични издания и фондохранилище, организирано в самостоятелна сграда. През 1964 г. е построена двуетажна музейна сграда с площ от 400 кв. м, в която е изградена експозиция, посветена на участието на Панагюрище в Априлското въстание през 1876 г. На 16 април 2012 г. в двора на музея се откри новоизградена зала трезор на Панагюрското златно съкровище, дарение от „Асарел-Медет” АД и лично от проф. д-р инж.  Лъчезар Цоцорков - меценат на културата.

Исторически музей ПанагюрищеМузейният комплекс, освен сградата на историческия музей, включва:

Музеят обслужва Мемориалния комплекс "Априлци", посветен на участниците в Априлското въстание от 1876 г., историческата местност "Оборище". 

Исторически музей - Панагюрище предлага следните услуги:

  • тематични екскурзии: "Панагюрище - център на Априлското въстание" с посещение на историческата местност Оборище, къща музей "Райна Княгиня", музеен комплекс "Тутева къща" и мемориал "Априлци"; 
  • Експозиционна площ за изложби на художествени произведения, исторически, археологически, етнографски и фотодокументални изложби и други временни изложения  от различен характер с надеждна охрана.

  • Всеки понеделник от 7.30 - 12.00 часа - санитарен полуден

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.