ИМАМЕ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ВИ ПРИВЕТСТВАМЕ С "ДОБРЕ ДОШЛИ" В САЙТА НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПАНАГЮРИЩЕ

Ще се радваме това виртуално посещение да събуди желанието Ви да преоткриете и да идвате в нашия красив град, който има прекрасни природни дадености и богата културна история. Панагюрище се гордее с един от големите музеи в България, съхранил родовата ни памет и гордостта ни на достойни наследници. Ще имате възможност да видите както културно-исторически паметници с висока стойност, така и ценни колекции от книги, шедьоври на българската възрожденска архитектура, на изобразителното, пластичното и приложното изкуство. Всичко това е свързано с многовековното минало на нашия край, оставило ярък отпечатък върху съвременната идентичност на всеки панагюрец, а и на всеки българин. На гостите от чужбина бихме отделили специално внимание, така че първото им пребиваване тук да не бъде последно, а да идват и със свои приятели, които да стават и наши приятели. Очакваме Ви с радост и добронамереност!

Доц. д-р. Атанас Шопов, директор на Исторически музейгр. Панагюрище


В събота и неделя за посещение са отворени Музеен комплекс и къща музей "Райна Княгиня"

Работно време на Исторически музей - Панагюрище с посетители:

 


,,Дългият поход‘‘ на Владислав Варненчик и Златишката битка от 1443 г.

През месец декември 2023 г. се навършват 580 години от т. нар. ,,Златишка битка‘‘ в Средна гора. Тя се води между обединената кръстоносна войска на полско-унгарския крал Владислав III Варненчик и османските войски ръководени от султан Мурад II.

74 години от откриването на Панагюрското златно съкровище

8 декември 1949 г. - инструментите на Павел, Петко и Михо Дейкови опират в интересни метални предмети. Измиват ги в близката река Мерул и пред очите им се разкриват блестящи на зимното слънце съдове - деветте съда на Панагюрското златно съкровище. 74 години ритуалният сервиз предизвиква възхищението от съвършенството на тракийската култура.

Интерактивен урок в музея

Днес, 06.12.2023 г. в музейните обекти се проведе интерактивен урок на тема : "Духът на балгарската възрожденска къща". Учениците от 7а клас на ОУ "Проф. Марин Дринов" Панагюрище разгледаха и научиха повече за украсителните елементи на възрожденските къщи, за колелото на живота и алафрангите в Лековата къща, както и за новото и европейското, което е навлязло в Панагюрище.

СПЕЧЕЛЕН ПРОЕКТ ОТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ПАНАГЮРИЩЕ

Исторически музей - Панагюрище е сред 60-те културни институции в страната, чиито проекти са одобрени в конкурсната сесия на Министерство на културата за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии, тема 2: Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии.
Удовлетворени сме от факта, че нашият музей се нарежда на 16 място от 60 спечелени проекти по темата. Високата оценка на комисията, отразява сериозната и задълбочена работа на екипа за подготовка на проектното предложение.
Нека в днешния Християнски празник - Никулден си пожелаем здраве и успех в реализацията на проект "Реликви от Панагюрище - духовност, стопанство, свобода (дигитализация)"!

Страници

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.