Новини

ДАРЕНИЕ ЗА МУЗЕЯ

Днес, 12.06.2020 г. Исторически музей – Панагюрище, получи ценно дарение, документалния архив на Тодор Кунчев Белчов. Наследниците Янко Кунчев Белчов и Дора Кунчева Долджева, избраха Исторически музей – Панагюрище, да дарят личният архив на своя дядо. Доц. д-р Атанас Шопов прие архива и поднесе благодарности към дарителите, че са избрали Исторически музей – Панагюрище, които отговаря на всички съвременни изисквания да опази и съхрани ценното дарение.
ТодорБелчов е роден през 1905 г. в Стрелча. Завършва Търговската гимназия в Пловдив, след което придобива историческо образование. През 1928 г. заминава за Франция на работа. Престоят му в чужбина трае около 4 години. В свободното си време чете френските класици. Оформя личността си под влияние на две култури – българската и френската. Той е първият уредник на музейната сбирка в Стрелча, основател и директор на Музея на революционното движение в Пловдив. Белчов събира в продължение на 13 години 35 000 документа, свързани с историята на Пловдив и Кричим. Публикувал е пет научни труда и 160 статии. Има редица публикации за миналото на Стрелча и стрелчанския регион в престижни списания и вестници.
Архивът е събиран в продължение на повече от 60 години, съдържа оригинални документи, снимков материал, описания на недвижими културно-исторически обекти за района на Пловдив, Кричим, Стрелча и Панагюрище. Сред събраните материали има етнографски, исторически, археологически описания, спомени на лица, официална кореспонденция с редица български учени и културни организации от страната и чужбина.
В музея работят специалисти, които ще съхранят, обработят и проучат това важно за всички нас документално богатство.

Отзиви за нас

Почетът с българската история е вълнуващ. Особено значим става със съдействието на служителите. Много благодаря на всички сътрудници на музея! Много музеи сме обиколили, но такова грижовно,съпричастно отношение, както почувствахме тук, никъде не ни бе оказано.

Благодарим!

133 СУ, гр. София

 

133 СУ, гр. София

Нашите приятели

035761940За връзка с нас!

Полезни връзки

Контакти

За връзка с нас

Tel: 0357 62012; 0357 63712

гр. Панагюрище

ул. Райна Княгиня 28

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.